Vijesti

Sasuo im sve u lice: Odgovor ministra Vranića na otvoreno pismo KCUS-a u kojem ga optužuju da obmanjuje javnost

Mninistar zdravstva KS Haris Vranić obratio se jutros saopćenjem u kojem odgovara na pismo KCUS-a u kojem su ga optužili da obmanjuje javnost.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Nemam ni vremena, a ni volje da se prepucavam s gospođom Izetbegović zbog nečega što je nju uvrijedilo i motiviralo da napiše otvoreno pismo: “Ministar zdravstva KS po ko zna koji put obmanjuje javost!“, krijući se iza ustanove koju predvodi, jer je očito da je ovo njen rukopis. To nam oboma nepotrebno oduzima vrijeme, koje je u doba pandemije posebno dragocjeno.

Žao mi je kad vidim čime se sve bavi menadžment KCUS-a, koji bi trebao sve svoje napore usmjeriti na liječenje pacijenata, brigu o svojim uposlenicima, a ne na analiziranje mojih javnih nastupa pa na to još i slanje “otvorenog pisma javnosti”. Posebno mi je žao jer se time projicira ružna slika i širi nepovjerenje prema kompletnom zdravstvenom sistemu KS.

Ne bih odgovarao na ovaj njen dopis da me nije javno optužila da obmanjujem javnost pa to moram demantovati. Stojim iza svega što sam rekao u emisiji na N1 i stoga neću da gubim vrijeme odgovarajući na svaku pojedinačnu neistinu iznesenu u dopisu. Mene, za razliku od nekih drugih, pamćenje odlično služi tako da se dobro sjećam svega pa i toga kako je formiran Krizni štab Kantona Sarajevo. KŠ čine specijalisti relevantni za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Da se radi o dobrom izboru potvrđuju i mjere koje je KŠ KS donosio u skladu s epidemiološkom situacijom u KS. I dok je raniji saziv KŠ samo prenosio odluke s viših nivoa aktuelni saziv štaba je donio odluke koje su slijedili i KŠ FBiH i RS-a. Imena kolega sa KCUS-a, koje sam pozivao da budu članovi KŠ, a nisu smjeli zbog, citiram, “da im glava ne odleti”, naravno da neću javno saopćiti upravo zbog ovog citata.

Nepofesionalno je svu odgovornost za pandemiju prebaciti Vladi KS koja je vlast preuzela prije dva mjeseca, a odgovornost ne tražiti i od prethodne Vlade KS i KŠ, Vlade koja je skoro godinu dana bila bez ministra zdravstva, ako ne računamo period rada “vikend ministra”.

Vlada KS, ministarstvo zdravstva i KŠ su u suradnji sa svim javno zdravstvenim ustanovama KS za manje od dva mjeseca uspjeli ostvariti više nego prethodna vlast za godinu dana pandemije.

Otvorili smo četiri drive-in punkta za testiranje građana čime smo smanjili gužve, ubrzali proces testiranja i povećali broj testiranja. Otvorili smo dva Call centra, zatim, otvorili Covid ambulante u Hadžićima, Ilijašu, Vogošći i svim drugim opštinama. Otvorili dvije post covid ambulante i 4 covid terapetska punka. Objavili smo dijagnostičko-terapeutske protokole liječenja COVID-19 koje je KCUS odbio. U suradnji sa ZZO uspostavili smo aplikaciju COVID-19 vakcina s mogućnošću verifikacije vakcinisanih bar kodom.

Uposlili smo dodatne uposlenike, povukli sav raspoloživi kadar iz drugih javnih zdravstvenih ustanova KS i angažovali ih za rad u COVID ambulantama. Sa Biroa za zapošljavanje smo uposlili preko 30 ljekara i preko 100 uposlenika srednjeg medicinskog kadra. U trenutku kada je Dom zdravlja Sarajevo ostao bez pet vozača, Vlada KS im je dala četiri svoja, a ZZO jednog.

Produžili smo ugovore svim zdravstvenim radnicima koji su bili primljeni na određeno vrijeme. Započeli smo pregovore sa Sindikatom radnika u zdravstvu.

Nabavili smo 20 oksigenatora. Dodijelili tri respiratora KCUS-u, a dva Općoj bolnici. Kontinuirano smo nabavljali PCR i brze testove, što se vidi iz masovnijeg testiranja. Usvojili smo otvaranje RTG mogucnosti HMP.
Pro bono smo doveli dvojicu eminentnih ljekara iz Američke bolnice u Istanbulu, voditelja COVID intenzivne njege, internistu i infektologa, koji su izliječili preko 1.600 Covid bolesnika, uključujući i gradonačelnika Istanbula da nam pomognu u boljoj organizaciji I poboljšanju terapeutskih protokola. Nažalost, oni nisu bili u prilici posjetiti kolege KCUS-a iz javnosti već poznatih razloga.

Pozivam direktoricu KCUS-a da pažnju javnosti počne privlačiti ličnim primjerom bez bilborda, kao velikim uspjesima uposlenika KCUS-a, a ne kritikama drugih. Situacija je više nego ozbiljna i svi moramo usmjeriti sve raspoložive kapacitete tamo gdje ćemo spašavati živote.

Koristim ovu priliku da pohvalim uposlenike, ljekare KCUS-a i da im se zahvalim na neumornom i predanom radu u borbi za svaki život, posebno tokom trajanja pandemije. To je posebno teško ukoliko nemate razumijevanje s vrha. Zahvalio bih se i svim ostalim medicinskim radnicima, ali i pomoćnom osoblju, jer bez njihove požrtvovnosti situacija bi bila mnogo gora. Hvala vam!

Ovim dopisom završavam svaki vid ovakvog načina komuniciranja s onima kojima je izgleda to model ponašanja i življenja. Za sve ostale probleme, konstruktivne kritike, prijedloge i inicijative, vrata kabineta ministra su uvijek otvorena.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare