Životni stil

Kako se pravi sataras

Sataraš je omiljeno jelo u ljetnim danima. Neodoljivi miris laganog, zdravog i ukusnog jela ispunit će vaš dom i sigurno oduševiti sve ukućane.

Originalno se poslužuje kao toplo predjelo, no često ga se priprema i kao glavni obrok uz rižu ili krompir ili kao prilog mesnom jelu. Sataraš je ukusan i hladan, pa ga možete skuhati 'na veliko' i poslužiti dan kasnije ili preostale količine zamrznuti za dane kad ne stižete kuhati.

Sastojci:

  • 4 žute paprike
  • 8 paradajza
  • glavica luka
  • malo ulja
  • začin
  • so, biber
  • sušene čili sjemenke (po želji)

Priprema:

  1. Veliki lonac napunite vodom. Paradajz prerežite površinski u križ po cijeloj dužini (ne preduboko, već samo kožicu). Ubacite ga u proključalu vodu i pustite dvije minute.
  2. Izvadite ga i ogulite. Narežite na manje komadiće.
  3. Na ulje dodajte narezan luk (ne mora biti jako tanko narezan). Dodajte na tanje kriške narezanu papriku. Dinstajte uz povremeno miješanje desetak minuta.
  4. Kada luk i paprika omekšaju, dodajte paradajz. Nastavite dinstati uz miješanje.
  5. Začinite i dinstajte desetak minuta uz miješanje. Poklopite i pustite da se još neko vrijeme kuha.

Sataraš je gotov kad se povrće potpuno reducira. Dodajte usitnjenog svježeg bosiljka te ga poslužite uz rižu, tjesteninu, krompir ili kao prilog mesu.