Vijesti

Sattler otvorio kutak za majke i bebe u Ušivku

Ambasador EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler otvorio je u privremenom prihvatnom centru Ušivak u Hadžićima novi kutak za majke sa bebama i trudnice, opremljen kupatilima, vešerajem, dnevnim boravkom i drugim propratnim sadržajem.

Tom događaju prisustvovao je i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti, pomoćnik načelnika Općine Hadžići, UNHCR predstavnici i predstavnica iz Kantona Sarajevo.

Evropska unija podržala je uspostavljanje kutka za majke i bebe da bi se unaprijedili postojeći sadržaji i osiguralo sigurno i mirno mjesto gdje porodice sa bebama i malom djecom, kao i trudnice mogu obavljati higijenske potrebe, prati i peglati odjeću, provoditi mirno i kvalitetno vrijeme sa djecom dok brinu o njima. Taj objekt prilagođen je i za djecu s invaliditetom.

“Ambasador Sattler i ostali zvaničnici posjetili su proširene sadržaje koji će omogućiti sigurniji i kvalitetniji boravak u jednom od najvećih privremenih prihvatnih centara u Bosni i Hercegovini, u kojem su smještene porodice sa djecom i druge ranjive kategorije, tako što je proširena i COVID-19 izolacijska zona u kojoj je postavljeno deset kombinovanih kontejnera radi lakšeg održavanje preventivnih mjera”, navodi se.

Delagacija je posjetila i, ne tako davno uspostavljeni, Kutak za šivanje. Tamo se migranti bave šivanjem višekratnih maski i drugih predmeta od tekstila unoseći bogatstvo kultura iz kojih dolaze, istovremeno poboljšavajući vještine u šivanju.

Stručni koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Kutku za šivanje priprema raznovrsne programe koji su značajno pobudili interesovanje za taj tip aktivnosti.

“Novi sadržajni kapaciteti uspostavljeni su uz pomoć Evropske unije u okviru projekta ‘Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na Zapadnom Balkanu’ finansiranog kroz Instrument vanjske politike EU koji doprinosi stabilnosti i miru, a implementiraju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki komesarijat za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR)”, saopćeno je iz IOM-a.Povezani postovi: