Šarena planeta

Saudijskoj Arabiji dosta bogaćenja Dubaija: Krenuli su u veliki poduhvat i imaju samo jedan cilj

Saudijska Arabija, najveća zemlja Arapskog poluotoka proživljava poslovnu evoluciju. Ubrzali su projekt izgradnje finansijske meke u glavnom gradu Rijadu, iako je taj projekt na papiru predstavljen još 2006. godine. Sada se žele prometnuti u poslovno središte Zaljeva i Dubai “skinuti s tog trona”.

Sad već 15-godišnji period provedbe projekta nije pokazao nikakve plodove. Tu i tamo bi se pojavio koji bager, no većina staklenih nebodera izgrađena je u posljednjih nekoliko mjeseci ili par godina.

Ubrzanu gradnju potaknuo je ultimatum najjače ekonomije na Poluotoku – sve kompanije koje žele ubirati plodove lukrativnih poslova s državom, moraju ondje imati svoje središte do 2024. godine.

No lukrativni poslovi samo su trešnja na šlagu – iz nekih dokumenata koje je na uvid dobio Agence France – Presse (AFP) vidljivo je da će sve te kompanije imati nultu stopu poreza na dobit čak pedeset godina, a neće podlijegati niti odredbi “saudizacije” na deset godina. To znači da, prilikom zapošljavanja, kompanije deset godina neće morati zapošljavati domaće stanovništvo.

PROČITAJTE  Otvara se online muzej mobilnih telefona, prikazuje njihov razvoj od 1984. do danas

Ipak, neke su se firme ondje već požalile na to da im država pokušava “izvrnuti lakat”, pa su oko svega oprezni.

Namjera prestolonasljednika Mohammeda je 2030. ostvariti svoju viziju u kojoj se zemlja u manjoj mjeri oslanja na energente.

Već je započeo proces “olakšavanja” strogih ondašnjih zakona, pa su tako u zemlji prije pandemije koronavirusa otvorena kina, održavaju se koncerti i sportski događaji. Nagađa se i kako će s vremenom popustiti oko dozvole konzumacije alkohola, iako tu glasinu odlučno opovrgavaju.

Konzultant AFP-a kazao je da je Saudijcima dosta da se Dubai bogati na nedostacima Saudijske Arabije.

“Dani kada su izvršni direktori mogli odraditi radnu sedmicu u Saudijskoj Arabiji, pa odletjeti “kući” u Dubai, primiču se kraju”, kazao je.

PROČITAJTE  Naoružani talibani zabavljali se u pedalinama u obliku labudova


Povezani postovi: