BHDoktor

Savjeti za mršavljenje koji nemaju veze s hranom, ali će pomoći da izgubite kilograme

Isključite telefon, TV i svjetla prije nego što odete u krevet ako želite da ostanete vitki. Naučnici su otkrili vezu između izlaganja svjetlu tokom sna i gojaznosti.

Istraživanje Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu pratilo je 552 osobe starosti od 63 do 84 godine, a rezultati studije su objavljeni u časopisu SLEEP.

Iako je studija uključivala samo starije ljude, prethodna istraživanja su pokazala slične efekte kod mlađih generacija.

Neurolog dr Mingie Kim, autor studije, rekao je: „Bilo da se radi o nečijem pametnom telefonu, upaljenom televizoru preko noći ili svjetlosnom zagađenju u velikom gradu, živimo među velikom količinom vještačkih izvora svjetlosti koji su dostupni 24 sata na dan“.

Svi volonteri su zamoljeni da prate svoju izloženost svjetlosti – uključujući i noću – sedmicu dana. Manje od polovine je imalo petosatni period mraka, na šok naučnika.

Dr. Kim i kolege su zatim provjerili da li su učesnici gojazni, boluju od dijabetesa ili imaju visok krvni pritisak da bi otkrili bilo kakvu vezu.

Rezultati su pokazali da je 40,7 posto ljudi izloženih svjetlu u periodu od pet sati bilo gojazno, u poređenju sa 26,7 posto u grupi bez izlaganja svjetlosti.

Oko 17,8 procenata u grupi izloženoj svjetlosti imalo je dijabetes, dvostruko više nego u drugoj (9,8 procenata). Slična razlika je pronađena između grupa kada je u pitanju stopa hipertenzije.

Utvrđeno je da su razlike značajne kada se uzmu u obzir drugi potencijalni faktori rizika.

Stručnjaci smatraju da spavanje sa upaljenim svjetlom može zbuniti tjelesni sat. To bi moglo da poremeti nivoe hormona, što može da natjera ljude da jedu više hrane. Zato imaju nekoliko savjeta.

Noću koristite prigušena crvena svjetla, koja najmanje utiču na melatonin. Izbjegavajte da gledate u svjetle ekrane dva do tri sata prije spavanja.

Ako radite u noćnoj smjeni ili koristite mnogo elektronskih uređaja noću, postoje naočale i aplikacije koje mogu da filtriraju plavo svjetlo.

Provjerite da li podešavanja vašeg telefona imaju režim za noćno vreme koje automatski prebacuje ekran na toplije boje u vreme zalaska sunca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare