Politika

Savjetnik Dodika: RS se zalaže za mir i stabilnost. U ovakvoj BiH to je nemoguće

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Radovan Kovačević tvrdi kako bi već na sljedećoj posebnoj sjednici NSRS-a trebale biti povučene saglasnosti koje je RS dala "pod strašnim međunarodnim pritiskom". U pitanju su saglasnosti za Oružane snage, pravosuđe i indirektno oporezivanje

"Republika Srpska se bori za poštovanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, zalaže se za mir i stabilnost te ekonomski napredak, ali je to u ovakvoj BiH trenutno nemoguće, naveo je Kovačević.

Dodao je kako je priča o tome da je Dodik izolovao RS neutemeljena navevši sve njegove sastanke u proteklom periodu sa Vučićem, Orbanom, Milanovićem, Janšom, Escobarom i Erdoganom.

"Ovo su najbolji argument protiv priča o izolovanosti Republike Srpske", rekao je Kovačević.

Kovačević tvrdi kako RS ni u kom smislu nije izolovana. Čak je situacija suprotna tome.

"Rukovodstvo RS-a je poštovano i cijenjeno i u regionu i šire i što je najbitnije, glas Republike Srpske se čuje. Ne možete očekivati da na svakom sastanku razumiju i budu saglasni sa vašim političkim stavovima, ali je jako bitno da se ti stavovi čuju i da je jasno da se problemi rješevaju na konstruktivan način, a to je dijalogom", rekao je Kovačević.

On je istakao da je Dodik aktere pomenutih susreta upoznao sa pozicijom i politikom Republike Srpske, sa činjenicom da neko 26 godina pokušava konstantno da ponižava Srpsku i da joj oduzima nadležnosti, da međunarodnim nasiljem mijenja ustavnu strukturu BiH i ustavnu pozciju Republike Srpske, te da je Srpska odlučila da to više ne toleriše i vrati ono što joj pripada, prenosi RTRS.