Životni stil

Savršena za ljeto: Recept za francusku supu “ni od čega” koja se jede hladna

Francuzi obožavaju jednostavne recepte sa svakodnevnim namirnicama koje većina ima u svom domu. Supa Vichyssoise – koja je ime dobila prema francuskom gradu Vichyju – je jedno od takvih jela.

Vichyssoise je gusta supa kod koje se krompir, luk i mladi luk kuha u pilećem temeljcu, sljubljuje s gustim vrhnjem te pretvara u glatku smjesu prije posluživanja.

Supa se poslužuje hladna, pa se nameće kao idealno jelo tokom ljetnih vrućina. Vrlo lako je možete pripremiti i u svom domu.

Sastojci za supu Vichyssoise:

  • 60 ml milerama
  • 5 srednje velikih krompira
  • 3 mlada luka
  • 1,25 l pilećeg temeljca
  • 1 luk
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika maslaca
  • ½ čajne kašičice sušenog mažurana
  • ½ čajne kašičice sušenog timijana
  • so i biber po želji

Priprema za supu Vichyssoise:

  1. U loncu rastopite maslac pa dodajte očišćeni luk i mladi luk narezane na tanke kriške. Upotrijebite samo bijeli dio mladog luka.
  2. Poklopite lonac i pirjajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
  3. U lonac dodajte očišćeni krompir narezan na tanke kriške. Začinite sa solju, biberom, mažuranom i timijanom. Ubacite lovorov list. Sve dobro promiješajte, poklopite i pustite da se pirja još oko 10-ak minuta.
  4. Podlijte povrće s pilećim temeljcem. Kad temeljac zavrije, smanjite temperaturu na lagano i kuhajte sve zajedno oko pola sata.
  5. Izvadite lovorov list iz supe.
  6. Pretvorite supu u glatku gustu supu u blenderu ili sjeckalici povrća.
  7. Ohladite supu do kraja prije nego što u nju umiješate mileram.
  8. Poslužite supu hladnu. Dobar tek!