Politika

SBB pozvao Vladu i Parlament FBiH: Konačno utvrditi pravo stanje na KCUS-u

Kolektivni otkaz 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) mora biti hitan razlog Vladi Federacije BiH da zajedno sa vladama kantona, koji su osnivači ove najveće zdravstvene ustanove u BiH, hitno reagiraju i konačno detaljno utvrde šta se dešava u KCUS-u, saopćeno je iz SBB-a.

“Činjenica je da je zbog otkaza ključnih ljekara u procesu liječenja ugrožen sistem pružanja zdravstvene zaštite u cijeloj Federaciji BiH. U vremenu pandemije koronavirusa, to je dodatno unijelo paniku i opravdan strah među naše građane”, navode u svom saopćenju iz ove stranke.

Oni pozivaju nadležne institucije da konačno utvrde stvarno stanje u KCUS-u i javnosti daju adekvatne informacije.

“Smatramo da zbog novonastale situacije, osim vlada Federacije i kantona, u rješavanje stanja u KCUS-u konačno mora biti uključen i Federalni parlament. Iako smo kao opoziciona politička stranka i ranije upozoravali na mnoge negativne procese koji su se dešavali u KCUS-u i tražili adekvatne reakcije vlasti, potenciramo da je današnja informacija kap koja je prelila čašu i da više kao društvo i država nemamo pravo šutjeti”, kaže se u saopćenju SBB-a.

Na kraju su pozvali Vladu Federacije i kantonalne vlade da konačno detaljno analiziraju i problematiziraju rad menadžmenta KCUS-a i poduzmu adekvatne kadrovske korake.

“Rukovodstvo Federalnog parlamenta pozivamo da sazove hitnu sjednicu kako bi se razmatralo stanje u KCUS-u”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare