Vijesti

Schmidt nikad oštriji: Nema mirnog razlaza. Bonske ovlasti će vjerovatno biti dio rješenja

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt gostovao je na BBC radiju.

Schmidt je govorio o trenutnoj političkoj krizi koja vlada u BiH, a koja je najgora od završetka rata. Visoki predstavnik je još jednom vrlo jasno označio člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika kao glavnog krivca za trenutno stanje u zemlji.

Schmidt je poručio kako međunarodna zajednica neće blagonaklono gledati na Dodikove poteze koji vode ka destabilizaciji države.

“Najavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da će se razgovorati o ‘mirnom razlazu u zemlji’, kako je najavljivao, da će raspustiti OSBiH i da vratiti staru vojsku Republike Srpske. Mislim da je ovo vrijeme da jasno stavimo do znanja da se međunarodna zajednica nikako ne vezuje, da se vratimo u situacije iz kojih smo izašli 90-ih. Nema mirnog raspuštanja”, oštro je odgovorio Schmidt na teze o “mirnoj disoluciji BiH”.

PROČITAJTE  Arnautović: Imamo informacije o mogućem cyber napadu na CIK BiH

On je dodao i da su bonske ovlasti još u ladici te da će vjerovatno biti upotrijebljenje ukoliko za to bude bilo potrebe.

“Ovlasti su ladici kao i svaki dobar ugovor. Ukoliko dođu ‘izazovi’, oni su vjerovatno dio rješenja”, poručio je Schmidt.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare