Politika

Schmidt se oglasio o zahtjevu da smijeni Grujičića

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je odgovor je Institutu za istraživanje genocida Kanada (IGK) na otvoreno pismo u kojem su ga pozvali da smijeni načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića, a u skladu s dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko kojim je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca.

IGK je smjenu zatražio zbog, kako su naveli, skandaloznog prisustva presuđenog ratnog zločinca na obilježavanju Dana Opštine Srebrenica.

U pismu IGK navedeno je da je pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je gost na obilježavanju Dana Općine Srebrenica.

“Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Opštine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima. Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan 16 godina je proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uvjetnu slobodu. Onaj ko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuđeni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, onaj ko ravnopravno ne tretira sve građane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvišeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Europi, genocida u Srebrenici”, navedeno je.

Schmidt je odgovor poslao Emiru Ramiću, direktoru IGK te naveo:

“Poštovani gospodine Ramiću. Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. marta 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana Opštine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje. Čvrsto sam uvjeren da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati”, napisao je Schmidt, a saopćeno je iz IKG.

Iz IGK podsjećaju da pozicija načelnika Srebrenice nikada nije smjela biti dodijeljena negatoru genocida, osobi koja ponižava žrtve genocida, ponižava međunarodno pravo i međunarodne sudove, osobi koja ne priznaje Ujedinjene nacije, osobi koja idejne tvorce i realizatore genocida smatrate herojima i dozvoljava paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više žrtava genocida nego stanovnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare