Vijesti

SDA: Dodikovo odbacivanje Mišljenja EK nedopustivo, nema pravo blokirati EU put

Najava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ne prihvata mišljenje Evropske komisije, a koju je izrekao na pres-konferenciji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, predstavlja apsolutno nedopustivo ponašanje, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Ovakve izjave, ističu, ugrožavaju evropski put Bosne i Hercegovine, a što je protivno mišljenju apsolutne većine građana u oba entiteta koji žele članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

“Činjenica da Dodik sada odbacuje Mišljenje Evropske komisije, a ranije je i sam glasao za zaključak Predsjedništva BiH o ubrzanom provođenju preporuka iz Mišljenja, ukazuje da je njegov pristup nedosljedan, te da – kao i u slučaju NATO puta – počiva na nepoštivanju strateških odluka institucija a time i vladavine zakona.

S obzirom na to da Dodik, nakon dužeg perioda latentnog blokiranja evropskog puta, sada to čini i eksplicitno, svi domaći politički akteri, kao i Evropska komisija, trebaju osuditi ovakve retrogradne pozicije i precizno adresirati odgovornost”, naglašavaju u svom saopćenju iz SDA.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare