Vijesti

SDA: Gordana Tadić zbog političkih mentora ne procesuira izvršioce masakra na Markalama

Skandalozno je da ni dvadeset i pet godina nakon drugog masakra na Markalama Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije još uvijek procesuiralo neposredne izvršioce ovog monstruoznog zločina u kojem je ubijeno 43-oje i ranjeno 84-ero Sarajlija, saopćeno je iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (KOSDA) Sarajevo.

Iz KO SDA podsjećaju da je u procesima pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Haagu dokazano, van svake sumnje, da su masakr počinile snage tzv. vojske Republike Srpske, zbog čega su zasad prvostepeno presuđeni Ratko Mladić i pravosnažno Stanislav Galić.

Kako nadalje navode, “Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima obavezu da pronađe i kazni niže oficire i pripadnike VRS-a, koji su bili neposredni izvršioci ovog masakra, ali to očigledno trenutnom rukovodstvu Tužilaštva nije prioritet, jer im to ne dopuštaju njihovi politički mentori”.

PROČITAJTE  Izetbegoviću uručena plaketa 'Počasni građanin Kalesije' za doprinos unapređenju kvaliteta života u ovoj općini

“Apsolutna sramotna činjenica za Tužilaštvo BiH, na čelu s Gordanom Tadić, jeste da postoje svjedočenja vojnika tzv. vojske Republike Srpske u procesima u Haagu, o tome kako su im komandanti brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa direktno naređivali da granatiraju ambulantna kola i dženaze, a da Tužilaštvo nikada nije napravilo nijedan korak na njihovom procesuiranju”, navodi se u saopćenju.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare