Politika

SDA iznenađena najavom Palmera: Popušta se HDZ-u. Pozivamo sve probosanske stranke da zauzmu čvrst stav

Nakon što je specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer objavio svoju ideju izborne reforme, reagirala je SDA.

Oni su, kako su naveli u saopćenju, iznenađeni.

"SDA je iznenađena najavom Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država, da se u izbornoj reformi treba 'fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH', jer je 'teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda'.

Tvrdnjom da je teško postići dogovor o izmjenama nadležnosti domova naroda, što je retorički alibi za praktično odustajanje od toga, Palmer je nagovijestio jednostran i neizbalansiran pristup, kojim se izlazi u susret samo jednoj strani u BiH – HDZ-u", kažu iz SDA.

Oni ističu da se krenulo linijom manjeg otpora, pa čak ako to znači da se ide u suprotnost Dejtonskom sporazumu.

"U želji da se postigne bilo kakav rezultat, pa i onaj koji je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, krenulo se linijom manjeg otpora. Pritisak se vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno", kažu iz SDA.

Navode da se Palmerovim pristupom neće riješiti ni dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH - blokada rada državnih institucija koju SNSD provodi zloupotrebom Doma naroda na državnom nivou, i blokada imenovanja i popune Vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloupotrebom doma naroda na federalnom nivou.

"SDA će, stoga, pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst, zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH. To je stav koji su stranke pojedinačno i ranije javno saopćile, a u kojem se insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa", istakli su iz SDA.

Na kraju ističu da se radi o sudbonosno važnim odlukama u kojima imaju obavezu koordinirati i zajednički nastupiti svi oni koji su protiv daljih etničkih podjela, i koji se zalažu za društvo pune i istinske ravnopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini.

"Takav nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstava", zaključili su iz SDA.