Odgovorili Amidžiću

SDA: Jačanje Oružanih snaga je imperativ, s obzirom na konstantno naoružavanje susjeda

Bosna i Hercegovina nikada nikoga nije napala, ali je bila napadnuta upravo od onih koji se posljednjih godina intenzivno naoružavaju, kažu iz SDA

SDA podržava zahtjeve za povećanje sredstava u državnom budžetu za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su u skladu sa rastom javnih prihoda.

"Trenutna finansijska situacija u zemlji omogućava izdvajanje značajnijih sredstava za te namjene, a u konačnici bi se trebalo težiti da se za opremanje i funkcionisanje Oružanih snaga BiH stalno izdvaja 2 posto godišnjeg BDP-a, što je NATO-standard.

Cinična je tobožnja zabrinutost državnog ministra finansija Srđana Amidžića (SNSD), koji unaprijed odbija zahtjev za povećanje budžeta, uz pitanje da li se Bosna i Hercegovina sprema da napadne NATO ili Srbiju", saopćeno je iz SDA.

Dodaju da Bosna i Hercegovina nikada nikoga nije napala, ali je bila napadnuta upravo od onih koji se posljednjih godina intenzivno naoružavaju, što izaziva zabrinutost ne samo u našoj zemlji i regionu, već i u Evropi.

"S obzirom na konstantno naoružavanje susjednih zemalja, čime se narušava balans na koje su se Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatske obavezale potpisivanjem Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje Oružanih snaga BiH se nameće kao imperativ", stav je SDA.