Vijesti

SDA: Licemjerna je Dodikova ponuda za nabavku vakcina

Posljednje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika (SNSD) u kojima nudi da, nakon što je stigla manja isporuka ruskih vakcina za bh. entitet Republika Srpska "pomogne nabavku za Federaciju BiH" predstavljaju licemjeran potez, smatraju u Stranci demokratske akcije (SDA).

"Dodikov čovjek na čelu Vijeća ministara Zoran Tegeltija se ni na koji način nije potrudio da organizira nabavku vakcina preko državnog nivoa, iako država Bosna i Hercegovina ima potreban novac i kapacitete za to", upozoravaju iz SDA.

Smatraju da je razlog tome Dodikova želja da se državni nivo vlasti pokaže kao nefunkcionalan, u poređenju s entitetskim koji je navodno funkcionalan, jer je pod nerazjašnjenim okolnostima dobio isporuku ruskih vakcina.

Ističu da je nedopustivo da Dodik, s jedne strane, u vremenu pandemije drži u blokadi državne institucije, a s druge strane navodno "nudi pomoć", s ciljem da produbi entitetsku podjelu u BiH i prikaže državne institucije kao nefunkcionalne i u konačnici izlišne.

"Sva destruktivnost te politike ogleda se u činjenici da su Dodik i Tegeltija spremni riskirati zdravlje građana da bi postigli destruktivne političke ciljeve", saopćeno je iz SDA.