Politika

SDA: Naši predstavnici nisu željeli učestvovati u predstavi za javnost u režiji zastupnika NiP-a

Kantonalni odbor SDA Sarajevo oglasio se saopćenjem za javnost u kojem podsjećaju Skupština Kantona Sarajevo nema ovlasti i ne može naređivati Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da smjenjuje ili imenuje nosioce pravosudnih funkcija.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Skupština Kantona Sarajevo nema ovlasti i ne može naređivati Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da smjenjuje ili imenuje nosioce pravosudnih funkcija. Zbog te činjenice zastupnici SDA nisu željeli učestvovati u predstavi za javnost u režiji zastupnika NiP-a i podržati inicijativu kojom Skupština Kantona Sarajevo zahtijeva od VSTV-a smjenu glavne kantonalne tužiteljice.

Nikakve populističke inicijative ne mogu i neće uvjeriti javnost u lažnu želju NiP-a da popravljaju stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu, pa tako i Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Da su u NiP-u zaista nezadovoljni stanjem u pravosuđu, ne bi na poziciju ministra unutrašnjih poslova KS u dva navrata imenovali Admira Katicu, dugogodišnjeg prvog saradnika i desnu ruku bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

PROČITAJTE  Dodik potvrdio da će kandidovati za člana Predsjedništva BiH: Nemamo pravo da se sada povučem. Ne gubim izbore

Nisu kadrovi SDA, već upravo Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, ili bilo kojeg drugog pravosudnog zvaničnika odgovornog za stanje u pravosuđu, kao što nisu kadrovi SDA uticali ni na izbor glavne kantonalne tužiteljice.

Nisu kadrovi SDA, već Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali tužioca koji je oslobodio odgovornosti Elmedina Konakovića za krađu pečata jer „nije bio svjestan protivpravnosti djela“.

Nisu kadrovi SDA, već Tegeltija u saradnji sa NiP-ovim ministrom Katicom, imenovali tužioce koji u ladicama drže predmete protiv Konakovića i ostalih kadrova NiP-a.

Više je nego jasno da su NiP-ove besmislene populističke inicijative, optužbe na račun SDA i lažna briga za stanje u pravosuđu zapravo pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da upravo zvaničnici te stranke uživaju pravosudnu protekciju”, zaključuje se u saopćenju.

PROČITAJTE  Žestok obračun Čampare i Izetbegovića: Volio bih Bakire da tebe nikada nisam upoznao. Sebija i ti sijete mržnju. Ide tužba za klevetu


Povezani postovi: