Vijesti

SDA o odluci Srbije: Ne poštuju cjelovitost države BiH

Odluka vlasti Republike Srbije o različitom tretmanu državljana Bosne i Hercegovine u zavisnosti od toga u kojoj njenoj administrativnoj jedinici imaju prebivilište, diskriminatorska je i nedobronamjerna, naveli su iz SDA u svom saopćenju.

Kaže da ovakom odlukom Srbija šalje jasnu poruku.

“Zahtjev da stanovnici iz entiteta Federacija BiH prilikom ulaska u Srbiju moraju imati negativan PCR test, dok stanovnicima iz entiteta Republika Srpska on nije neophodan, jasna je poruka nepoštivanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite države”, navode iz SDA.

“Iako se iz usta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića često može čuti kako ‘poštuje Bosnu i Hercegovinu’, očito je da njegove riječi i postupci nisu usaglašeni. SDA poziva Vijeće ministara BiH da donese odluku o uvođenju recipročnih mjera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za državljane svake države posebno, uključujući i susjedne, u odnosu na to kakva pravila važe za državljane naše zemlje”, navodi se u saopćenju.

Oni smatraju da bi takva recipročna mjera imala puno opravdanje uzimajući u obzir da je situacija sa brojem zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko sedmica znatno povoljnija u odnosu na regiju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare