Politika

SDA o potpisivanju sporazuma HDZ-a i ‘Osmorke’: Ovo je preuranjeno. SDP mora spriječiti katastrofalan scenarij

U Sarajevu je danas potpisan sporazum o formiranju vlasti iz među HDZ i 'Osmorke'. Sporazum su potpisali Dragan Čović i Nermin Nikšić. Ovi sporazumom je nakon nekoliko godina SDA smaknuta sa vlasti. Povodom današnjeg potpisivanja, SDA se oglasila putem saopćenja.

Reakcija SDA

Njihovo reakciju prenosimo u cijelosti:

"Potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti između HDZ-a BiH i „Osmorke“ je preuranjeno u trenutku kada nije formiran Dom naroda Parlamenta FBiH. Time se želi stvoriti privid da je riječ o završenoj stvari. Kako bi se pri izboru preostalih u Klub Bošnjaka eventualno neko od aktera pokolebao i priklonio „Osmorci“. To se, međutim, neće desiti,

SDA će sa partnerima imati većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH. Posljedično i u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Uz to, preuranjeni sporazum, koji je po priznanju potpisnika pisan u centrali HDZ-a, protivan je volji građana. Njegov prevashodni cilj je da se iz vlasti izbaci blok SDA i DF koji je dobio uvjerljivo najveću podršku glasača. To će za posljedicu imati svođenje volje probosanski orijentiranih birača kojih ima tri četvrtine, na polovinu vlasti u FBiH. 

Sudeći prema najavama, „Osmorka“ i HDZ vlast na državnom nivou namjeravaju praviti sa SNSD-om. Time bi se dalje nastavilo slabljenje probosanskog elementa. Koji bi na državnom nivou bio sveden na jednu trećinu tzv. „bošnjačke kvote“, iako probosanske stranke u državnom parlamentu imaju 60 posto ruku.

Jedini cilj

SDP mora spriječiti ovakav katastrofalan scenarij i izbjeći da napravi historijsku grešku. SDP ima priliku da u dogovoru sa opozicijom iz entiteta RS i Pokretom za državu izabere dva delegata u Domu naroda PSBiH. I formira državnu vlast bez SNSD-a. Time bi pokazao da se nije poveo za voljom dijela ostrašćenih lokalnih političara s kojima čini „Osmorku“. Kojima je jedini cilj da se dočepaju vlasti. Već da je riječ o odgovornoj državotvornoj stranci. U tome će imati punu podršku SDA. 

Ukoliko umjesto toga izabere da SNSD-u pokloni četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, uvede ga u vlast i njemu i HDZ-u da u ruke sve mehanizme blokade države. A dominatni probosanski blok svede na tzv „bošnjačku kvotu“ od 33 posto, SDP će snositi historijsku odgovornost za posljedice. Posljedice koje u takvom scenariju neminovno slijede. Time će definitvno pokazati da im je nekoliko fotelja veći interes od interesa države.