Politika

SDA objavila brutalno saopćenje o šefu NiP-a, on odgovorio: Napisali su 10 puta Konaković, saopćenje nije dugo

Kantonalni odbor SDA Sarajevo objavio je saopćenje za javnost u kojem su napali predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića.

Optužili su ga da preko ogromnih i štetnih građevinskih projekata vraća dugovore finansijerima.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Elmedin Konaković vraća dugove finansijerima kroz ogromne i štetne građevinske projekte

Nakon što je Elmedin Konaković preko svoje skupštinske većine početkom godine ugasio Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, prošle sedmice je Vlada KS koju on kontroliše ukinula, i to isključivo glasovima ministara iz NIP-a, i Odluku o zaštiti ventilacionih koridora koju je donijela prethodna Vlada na prijedlog tadašnjeg ministra Faruka Kapidžića. Ovim je Konaković direktno omogućio da sumnjivi građevinski lobiji, i tajkuni koji stoje iza njega, nastave sa betonizacijom, urbicidom i uništavanjem Sarajeva.

Ovaj potez dolazi odmah nakon presude Ustavnog suda FBIH, koja je objavljena prije 10 dana, a kojom je presuđeno da Odlukom o vjetrokoridorima nije povrijeđeno nikakvo pravo sarajevskih općina. Dakle, Ustavni sud je presudio u korist ministarstva na čijem čelu je tad bio Kapidžić. Odmah nakon ove presude Konakovićeva Vlada Odluku o vjetrokoridorima stavlja van snage, dan pred Bajram, vjerovatno u nadi da će taj njihov sramotni potez proći neopaženo u prazničnoj atmosferi.

Elmedin Konaković, lobista sumnjivih građevinskih krugova koji stoje iza njega a koji se predstavlja kao predsjednik "Naroda i Pravde", potvrdio je ono na šta smo upozoravali - da iza smjene Vlade KS i gašenje ministarstva na čijem je čelu bio Kapidžić stoji isključivo građevinski lobi koji građane Kantona Sarajevo već godinama izlaže urbicidu, zagađenom zraku i smogu, a isključivo radi svog ličnog megaprofita.

Dok priča protiv Tibre, koja je primjer katastrofalnog urbanizma i urbicida, Konaković istovremeno ovim potezima upravo vlasnika kompanije koja je gradila Tibru, i njegove partnere, uvlači u sami centar grada na Marijin Dvor i na zelenim površinama im omogućava gradnju zgrada. Naredni koraci su izmjene regulacionih planova i izdavanje građevinskih dozvola pripremljenih u predizbornoj kampanji, što će potvrditi sve na šta već godinu dana upozoravamo - da iza obaranja vlade Marija Nenadića stoji sumnjivi građevinski lobi.

U prošlosti smo svi pravili greške, pa i sama SDA, a posebno kada je u ime SDA 10 godina procese u Sarajevu vodio sam Konaković, ali od prošle Vlade KS SDA je sa Kapidžićem napravila potpuni zaokret i visoko podigla ljestvicu u zaštiti urbanizma i zdravlja građana. Stoga, pozivamo druge stranke koje participiraju u Vladi KS da ne dozvole da Kanton Sarajevo i njegovi građani ponovo budu taoci Konakovićevih dugova njegovim finansijerima, jer će cijenu tih dugova platiti urbanizam u Sarajevu, zelene površine, parkovi, čist vazduh, ali i sami građani i generacije koje dolaze.

Na ovo je kratko reagirao i Konaković.

"SDA izdala saopstenje u kojem je 10 puta napisala Konakovic. Saopstenje nije dugo", napisao je Konaković na Facebooku.