Vijesti

SDA-ovci se obrušili na Čengića i Ćudić jer su tražili ostavku Novalića

Nakon što su zastupnici SDP-a i Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH – Irfan Čengić i Sabina Ćudić tražili od premijera Fadila Novalića i ministrice finansija Jelke Miličević ostavke, oglasili su se SDA-ovci.

Jedan za drugim regirali su Miralem Galijašević pa Salko Zildžić.

Prvi je odgovorio Čengiću na njegov zahtjev.

“Mladi kolega Čengić predlaže da svi ministri SDA i SBB napuste Vladu FBiH, prije nego što je utvrđeno rješenje za formiranje novog saziva, jer bi, kako kaže, to „moglo natjerati Čovića da pregovara o novom sazivu“. Ključna riječ je „moglo“. Ne može se politika zasnivati na pretpostavkama i neizvjesnim egzibicijama. Da bi mogla otići ova vlada, mora biti sigurno da će odmah biti izabrana nova, navodi Galijašević u svojoj izjavi, koju prenosi Fena.

Dodaje da “ono što je istina u izjavi mladog kolege Čengića jeste da SDA nosi svu odgovornost u javnoj percepciji, iako čini manjinu u Vladi”.

“Ne pitamo se za sve, ali nas se kritikuje zbog svega. Da razmišljamo samo o svojim stranačkim interesima mi bismo izašli iz vlasti i u komociji opozicije čekali iduće izbore. Ali šta bi to značilo za Federaciju i građane? Kao što je mladi kolega Čengić i sam objasnio, takvim avanturističkim postupkom Federacija bi ostala bez ikakve vlade, stala bi isplata penzija, plata, te obustavljeni mnogobrojni projekti. Možda se Čengiću sviđaju njegove djetinjaste ideje, ali on mora razumjeti da je ovdje riječ o ozbiljnim pitanjima, o egzistenciji stotina hiljada ljudi. To nije nikakva igra. Kada govori o obustavljanju tuđih plata i penzija, neka se prvo odrekne svoje. SDA nikad nije prepuštala ljude neizvjesnosti, a neće ni sad”, ističe Galijašević.

Potom je Fena prenijela izjavu Zildžića koji odgovara Sabini Ćudić.

“U svojim biografijama zastupnica Ćudić se voli hvaliti svojim “iskustvom u privatnom sektoru”. Činjenica jeste da je onda vodila firmu Studio Kolektiva ali i da nije uplatila ni marku poreza državi, o čemu su izvještavali mediji, navodi u svojoj izjavi Zildžić.

Ako želi držati lekcije o zakonitosti, dodaje on, onda neka prvo objasni činjenicu da je “varala državu i Poresku upravu, što bi se svuda kaznilo brutalnim kaznama zatvora, a samo se ovdje tolerišu takve stvari zastupnici Ćudić jer ona očigledno vodi politiku koja odgovara HDZ-ovim strukturama u pravosuđu.”Povezani postovi: