Politika

SDA-ovci traže da Schmidt dođe u Parlament FBiH i s njima raspravlja

SDA Parlement FBiH Almedin Aliefendić, Christian Schmidt

Almedin Aliefendić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu FBiH, uputio je inicijativu da se visoki predstavnik u BH Christian Schmidt pozove na sjednicu.

Cilj bi trebao biti da Schmidt zajedno s njima 'traga za rješenjima'.

"Uvažavajući aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini koja je složena, neizvijesna, teška, u kojoj se
građani svakodnevno interesuju za rješenja blokovske polarizacije političkih stranaka i izlazak iz
zamršene postizborne situacijie, smatram da visoki predstavnik Christian Schmidt treba prisustvovati i dati svoj doprinos na sjednicama Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH", navodi Aliefendić.

Inicijativa Aliefendića

Za njega su rješenja koja se predlažu trenutno 'jednostavna rješenja' i on ih smatra opasnim jer nisu u duhu 'naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i ostalih'.

"Zanemarivanje izbornih rezultata političkih stranaka, većinske volje naroda artikulisane kroz klubove
naroda Doma naroda, izbor predstavnika naroda u rukovodstvo Federacije BiH, najavljeno preglasavanje dva protiv jednog, činjenice o brojnosti naroda na popisu stanovništva 2013. godine, ukazuje da nema instant rješenja i da svi politički akteri moraju učestvovati u traganju za rjšenjima.

Smatram da je za budućnost veoma rizično i neizvjesno ne uzimati u obzir sve okolnosti historijskog konteksta dalje i bliže historije Bosne i Hercegovine, kompleksnost političkog sistema, potrebu za zajedničkim životom Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda, zajedno sa ostalim građanima i
građana Federacije BiH koji žele da ravnapravno uređuju Federaciju BiH", naveo je Almedin Aliefendić.