Politika

SDA-ovci tvrde da nisu homofobi. Dević: Božiji zakoni su iznad svega. Zahiragić: Općili su s voćem i povrćem, je li to normalno?

Zastupnici SDA u Skupštini Kantona Sarajevo održali su press-konferenciju ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Tema je bila Parada ponosa kao i sporni performans ispred Narodnog pozorišta.

Mahir Dević je najavio da će tražiti da se obeštete svi privrednici koji nisu mogli raditi zbog blokade 52 ulice tokom Parade ponosa.

Pitao je da li je normalno da se Vlada KS zadužuje 345 miliona KM, a da za tri parade izdvaja 1,2 miliona KM.

Mahir Dević: Zašto nije smijenjen direktor NPS-a (Foto: SB)

“Mi smo stranka koja prije svega poštuje Ustav i zakone BiH. Svaka vlast pa i ova kantonalna mora da štiti ustavni poredak. Mi smatramo da je ova vlast potpuno nesposobna i svojim djelovanjem vrši diskriminaciju građana u Kantonu Sarajevu. Zašto Vlada Kantona Sarajevo nije pokrenula smjenu direktora Narodnog pozorišta Sarajevo?

Zašto premijer Forto obmanjuje javnost u vezi sa izjavom Miomirke Melank i pokušava je opravdati? Ko će se izviniti građanima islamske vjeroispovijesti zbog štete nanesene takvoj izjavom? SDA nije homofobna, ali policija ne može čuvati privatne zabave. Prema provjerenim informacijama, policajci su u večernjim satima osiguravali privatne zabave učesnika Povorke ponosa. To možete provjeriti. Ne želimo da goli ljudi na ulicama Sarajeva presreću naše građane i da takve slike šalju našoj djeci. Ne želim da moja djeca gledaju takve stvari koje se organizuju pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo. Isto tako, ne podržavam održavanje Povorke ponosa, jer su Božiji zakoni iznad svih ljudskih, što govorim u svoje ime”, kazao je Dević.

Nakon njega, građanima se obratio i Haris Zahiragić.

“Javnost i građani KS, ali i BiH, bili su uznemireni scenama koje su imali priliku vidjeti”, kazao je Zahiragić ustvrdivši da je Vlada organizirala ‘sodomičnu manifestaciju’.

SDA-ovci na press-konferenciji

“Oni su potpuno goli šest sati izvodili različite performanse što je uključivalo međusobno uriniranje, ganjanje gospođa koje su nečije majke, supruge…općenje s voćem i povrćem. Je li to normalno? Ja sam došao, pozvao policiju i to je završeno”, opisivao je Zahiragić dešavanja od subote.

Podsjetio je i kako su prekršajnu odgovornost snosili samo glumci, kazavši kako se sve dogodilo na Trgu ispred Pozorišta, koristeći rekvizite Pozorišta, na festivalu Narodnog pozorišta Sarajevo.

“To znači da vlast u KS želi da pomjera granice prihvatljivog u ovom društvu”, stava je Zahiragić, koji tvrdi kako su mu umjetnici u subotu rekli kako “probijaju četvrti zid.”

“E, ovo je sad vraćanje na drugi zid. Klub zastupnika SDA obećava da ovakve scene građani Sarajeva više nikada, ali nikada neće gledati, kogod bio na vlasti. Ako nije odgovornost na ministru kulture, iako su to platili i on i Vlada, onda je odgovornost na direktoru Narodnog pozorišta Sarajevo [Dino Mustafić, op.pr.], koji svaki dan komentariše izborni zakon, ali o ovom ni riječi. To što je šutio, najglasnije je što je mogao reći”, naveo je zastupnik SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
kengurovima
kengurovima
5 mjeseci

nisu se valjda krastavcom da prostite

odrezak od žabe
odrezak od žabe
5 mjeseci

sa kojim voćem i povrćem u koje dijelove

građanska
građanska
5 mjeseci

jarane hoćeš građansku a uvodio bi šerijat, ne ide to jarane, došlo vrijeme da svaka budala može raditi šta želi

Bira
Bira
5 mjeseci

Da li je Mandic iz Foce -srbin naturalizirani Slovenac jer ga kao predstavljaju kao glumca iz Slovenija
Je li se ova perverzija ući na akademija ma glume
Ovo je poniženju smismisljeno
Zašto neode u Banja Luku ili Medzugorje
Možda o ni bolje razumiju umjetnost
Baš me zanima kakva bila reakcija ili još bolje u Zagreb i Beograd
A zanima me i Mudtafic Dino koliko je novca dobio za to