Politika

SDA poslala pismo OHR-u. Objavili šokantne podatke o tome koliko je Hrvata u institucijama

Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je pismo Uredu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, jer, kako navode, predstavnici HDZ-a BiH i, naročito, predstavnici državnih institucija Republike Hrvatske, učestalo plasiraju neosnovane tvrdnje o diskriminaciji i majorizaciji Hrvata u Bosni i Hercegovini u pogledu njihove političke zastupljenosti, te o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se Hrvati osjećali “zastupljeno”, prenosi Fena.

Pismo je, također, upućeno Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini i Uredu Specijalnog predstavnika EU u BiH, te amabasadorima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Iz SDA upozoravaju da je zabrinjavajuće da se takve tvrdnje, olako i bez upoznavanja sa svarnim stanjem, prihvataju i u dijelu diplomatskih krugova.

Smatraju da bi se predstavnici međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini, prije javnog iznošenja stavova, obavezno trebali upoznati sa činjenicama i pokazateljima lako dostupnim cjelokupnoj javnosti.

PROČITAJTE  Mektić o "orgijanju" političara: Djevojke su podvođene na jahtu političarima iz SNSD-a. Oni su i dalje na vlasti

Iz SDA su ovom prilikom prezentirali podatke iz evidencija nadležnih agencija Bosne i Hecegovine i Federacije BiH, kao i službenih listova BiH i FBiH .Povezani postovi: