Vijesti

SDA pozdravlja opredjeljenje HDZ-a za ispunjavanje kriterija za članstvo u EU

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja opredjeljenje HDZ-a BiH za što skorije vođenje razgovora o ispunjavanju ključnih kriterija koje je Evropska komisija postavila pred Bosnu i Hercegovinu.

S tim u vezi, SDA poziva HDZ BiH da, u skladu s ovim opredjeljenjem, hitno i bez odlaganja deblokira proces implementacije rezultata Općih izbora održanih 2018. godine na nivou Federacije BiH, čime bi se stvorile pretpostavke za snažniji angažman na provedbi svih reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, pa i na reformi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“Poštivanje postojećih ustavnih i zakonskih odredbi, koje se odnose i na provedbu izbornih rezultata, te njihovo prilagođavanje evropskim demokratskim standardima, osnov je daljeg napretka Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji”, saopćeno je iz SDA.

Također, SDA izražava nadu da će ministar pravde i ministar finansija u Vijeću ministara BiH, koji su kadrovi HDZ-a, konačno predložiti tri zakona iz vlastitog resora, a koja su ključna za napredak BiH na evropskom putu – Zakon o sukobu interesa, Zakon o VSTV i Zakon o nabavkama. SDA napominje da se na prijedloge ovih zakona čeka već godinu dana.

SDA dodaje da, ukoliko je HDZ-ova opredijeljenost ka evropskim integracijama zaista iskrena, očekuje što skorije eliminiranje svih prepreka za vođenje daljeg dijaloga o ispunjavanju svih kriterija u tom integracijskom procesu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare