Vijesti

SDA poziva Tužilaštvo BiH: Nedopustivo da Općina Bratunac uklanja dokaze genocida

SDA traži od Tužilaštva BiH da hitno reaguje i spriječi općinske vlasti u Bratuncu u namjeri da izvrše sanaciju objekta poljoprivrednog magacina u Kravici, u kojem su izvršene masovne egzekucije u julu 1995. godine, kao dio genocida u Srebrenici. 

Poljoprivredni magacin je mjesto zločina i nedopustivo je da jedna lokalna zajednica samostalno, bez odobrenja Tužilaštva BiH, bez porodica žrtava i memorijalnih institucija, kreće u projekat sanacije objekta u kojem je počinjeno jedno od najvećih masovnih ubistava na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Već godinama lokalne vlasti ne dopuštaju da se ova lokacija na prigodan način obilježi spomen-obilježjem žrtava genocida, a jednostrana najava renoviranja predstavlja pokušaj konačnog brisanja tragova genocida i sprečavanja memorijalizacije. 

Pozivamo lokalne vlasti u Bratuncu da odmah prestanu sa jednostranim potezima kojima se šalje zastrašujuća poruka preživjelim i porodicama ubijenih, ali i cjelokupnoj svjetskoj javnosti. Od predstavnika međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija očekujemo da ovom problem posvete dužnu pažnju i pomognu porodicama žrtava genocida.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare