Politika

SDA predlaže veliki sastanak kao odgovor na atak na državu, pozivaju probosanske stranke: Spriječimo crni scenarij

Stranka demokratske akcije oglasila se saopćenjem u kojem se navodi da usvajanje zaključaka NSRS kojima Dodik jednostrano najavljuje formiranje parainstitucija i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kontinuirani napad na ustavno-pravni poredak BiH, blokada državnih institucija i prijetnje secesionizmom, te s druge strane izostanak odlučne reakcije međunarodnih predstavnika na ove poteze, zahtijevaju jedinstven, konkretan i odlučan politički odgovor probosanskih političkih snaga.

Takav nastup, kako navode, potreban je i u razgovorima o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, kao i zajednički odgovor na dilemu da li uopće razgovarati o toj temi dok se ne deblokira rad državnih institucija i ne zaustavi napad na ustavno-pravni poredak.

“Političke stranke iz probosanskog bloka, koje zajedno imaju više od 800.000 glasova i skoro 60 posto ruku u Predstavničkom domu PS BiH, moraju u ovakvoj situaciji ostaviti po strani svaki pojedinačni stranački interes i pokazati zrelost i jedinstvo. Takav pristup bi trebalo da pokažu i relevantni akteri iz intelektualne, stručne i medijske zajednice. To s pravom očekuje i velika većina građana naše domovine. Naša poruka o jedinstvu i snazi smanjit će šanse da dođe do loših scenarija i obeshrabrit će snage koje nasrću na BiH, a istovremeno će biti i jasna poruka prijateljima u međunarodnoj zajednici”, navodi se u saopćenju SDA.

Smatraju da je stoga u narednim danima neophodno kroz otvoren dijalog svih relevantnih aktera koordinirati aktivnosti probosanskog bloka i poduzeti zajedničke korake. Dodaju da je “potpuno nebitno ko će formalno inicirati razgovore i gdje će oni biti održani, niti bi oni smjeli biti korišteni za bilo kakve partikularne političke interese”.

“Da bi se izbjegle bilo kakve dileme po ovom pitanju, SDA predlaže da sastanke formalno sazovu članovi Predsjedništva BiH. U zaštiti Bosne i Hercegovine, njenog ustavno-pravnog poretka i institucija, ne bi smjelo biti podjele na poziciju i opoziciju, jer je riječ o sudbonosnim pitanjima koji se tiču svakog građanina ove zemlje, ali i generacija koje dolaze poslije nas”, navodi se u saopćenju SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare