Politika

SDA protiv toga da se anesteziolozi zaposle u Općoj bolnici. Traže ostavke Forte i Vranića, ali i Gavrankapetanovića

Kantonalni odbor SDA traži od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i ministra zdravstva Harisa Vranića da podnesu ostavke, a ako to ne učine, pokrenut će inicijativu za njihovu smjenu. Istovremeno očekujemo ostavku ili smjenu direktora Opće bolnice Ismeta Gavrankapetanovića, ukoliko po instrukcijama Forte i Vranića postupi nezakonito, saopćeno je iz ove stranke.

Iz SDA navode da najavljena odluka Forte i Vranića da će Vlada KS hitno u Opću bolnicu primiti 13 anesteziologa koji su dali otkaze na KCUS-u mimo je svih zakonskih procedura.

“Svima je jasno da Opća bolnica nije tražila prijem anesteziologa, da nije raspisan nikakav konkurs za njihov prijem, niti da ova bolnica, uz već postojeće, ima potrebu za angažmanom 13 novih anesteziologa. S obzirom na to, kao i na obim posla u Općoj bolnici, postavlja se logično pitanje: šta će toliki anesteziolozi tačno raditi?”, pitaju se iz KO SDA.

Smatraju da je riječ o unaprijed osmišljenom i pripremljenoj političko-medijskoj kampanji u kojoj Forto i Vranić ne prezaju od kršenja zakona. Zbog toga najvaljuu da će pravni tim SDA podnijeti krivičnu prijavu Tužilaštvu KS, a cijeli slučaj prijaviti i Uredu za borbu protiv korupcije.

“Angažman svakog ljekara u vrijeme pandemije je neophodan, ali taj angažman mora biti u skladu sa zakonom, a ne po dobroj volji premijera, ministra ili direktora. Podsjećamo da se u Kantonu Sarajevo na birou se nalazi 1.604 ljekara i medicinskog osoblja, ali oni Forti i Vraniću očito nisu bitni”, kazali su iz SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare