Vijesti

SDA Srebrenica pozvala Inzka da zaustavi gradnju spomenika

Općinska organizacija Stranke demokratske akcije (SDA) Srebrenica pozvala je, kao inicijatora projekta, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika Valentina Inzka da odmah zaustavi radove na izgradnji spomenika u centru Srebrenice.

Kako su u saopćenju naveli, na inicijativu OHR-a koju je podržao aktuelni načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić, Skupština općine Srebrenica 2019. godine donijela je odluku o izgradnji spomenika miru u Srebrenici.

Donošenju te odluke prethodio je niz sastanaka s predstavnicima OHR-a i Inzkom, jer su se Bošnjaci u Skupštini općine, kao i udruženja žrtava genocida protivila ideji izgradnje takvog spomenika u gradu u kojem je počinjen genocid – najveći zločin na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

“Teško je bilo povjerovati u iskrene namjere zagovarača izgradnje spomenika, pogotovo ako ga zdušno podržavaju negatori genocida i ako ga podržavaju oni koji presuđene ratne zločince smatraju herojima i stvaraocima onog što se danas označava kao entitet Republika Srpska”, naveli su iz SDA Srebrenica.

Ovih dana počeli su radovi na izgradnji spornog spomenika, a iz te stranke podsjećaju da su prilikom donošenja odluke usvojeni i određeni amandmani koji nikada nisu realizirani i odnose se na to da će se naknadno razgovarati o lokaciji na kojoj će biti izgrađen spomenik.

“Bošnjačkim odbornicima u Skupštini općine Srebrenica nije poznato s kim je načelnik Grujičić razgovarao i dogovarao da se baš na toj lokaciji gradi spomenik miru, na mjestu na kojem je Ratko Mladić 11. jula 1995. godine pozvao na osvetu Turcima poslije bune protiv dahija”, ističu iz SDA.

Kako navode, ukoliko se ne zaustavi izgradnja spomenika, Bošnjaci u Srebrenici će na dan otvaranja spomenika u Srebrenici podići stub srama sa imenima onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

“Na njemu će biti ispisana imena negatora genocida, a na samom vrhu stuba bit će ime visokog predstavnika Valentina Inzka, koji će biti svrstan među one koji su obećavali pomoć Bošnjacima u julu 1995. godine, a mi preživjele žrtve genocida imamo gorka sjećanja kakvu smo pomoć međunarodne zajednice dobili”, najavili su iz Općinske organizacije SDA Srebrenica.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare