Politika

SDA šuti i pregovara s ‘mrskim’ HDZ-om o vlasti u HNK. Dogovor je blizu

Bakir Izetbegović Dragan Čović SDA pregovara sa HDZ-om Vlada HNK

Prema svemu sudeći SDA će u HNK napraviti vlast za "mrskim, malignim i UZP-ovskim" HDZ-om.

Naime, u toku su pregovori oko formiranja vlasti u ovom kantonu, a HDZ - s obzirom na broj zastupnika - može birati između stranaka Trojke i SDA. I čini se da će izabrati SDA. A, SDA-u to nije nimalo mrsko.

Da je tako, potvrdio je za Bljesak Stjepan Bošković, čelnik kantonalnog ogranka HDZ-a BiH u HNK navodeći kako se o tome pregovara.

"Pregovaramo sa svima. U igri je i Trojka koja je na federalnoj razini. I to je osovina u kojoj pregovaramo. Ali, ne smijemo isključiti potencijal SDA koja ima sedam ruku u županiji tako da pregovaramo i s njima", rekao je Bošković.

Kaže kako je želja hrvatskih stranaka da djeluju sa 16 ruku, onoliko koliko "kontroliramo kroz HNS" te da se pregovori vode s ciljem da bude što šira koalicija radi svih aktivnosti koje će biti pred budućnom vladom.

"Razgovori su se vodili i razgovori se vode i blizu smo dogovora", rekao je Bošković naglasivši kako je HDZ BiH nezamjenjiv u ovom kantonu.

"U ovom trenutku svi su ti koji potencijalno žele biti u vlasti. Nemamo niti jednu stranku koja želi biti opozicija i mislim da možemo stvoriti jednu kvalitetnu većinu. Dogovor će biti na način da u radu buduće vlade kantona nema više blokada. Odnosno, sve elemente blokiranja rada vlasti ćemo isključiti i svi koji budu spremni na taj način će biti dio vlasti", rekao je.

Na pitanje postoji li bojazan od blokada SDA budući da su opozicija na višim razinama, Bošković je rekao kako ne vjeruje da će do blokada doći.

"Samo mogu reći SDA ima sedam ruku u kantonu i jasan je respekt koji moramo poštivati u ovom trenutku uvažavajući da su oni nezamjenjivi u Srednjoj Bosni tako da ne mislim da će doći do blokada i želim da do njih ne dođe jer u ovom trenutku je svima interes da imamo stabilnu vladu u županiji", rekao je Bošković za Bljesak.

Međutim, Vesna Šunjić, zastupnica HRS-a u Skupštini HNK, kaže za Bljesak kako bi se u HNK mogla preslikati situacija i Srednje Bosne.

"Najvjerovatnije će se preslikati situacija iz SBK, odnosno koalicija sa SDA, što odgovara HDZ-u, s obzirom na njihovu dugogodišnju ljubav. Dovoljno je vidjeti kako stvari funkcioniraju u Mostaru. Ako nekim slučajem se situacija okrene prema Trojci, onda će najvjerovatnije nedostajuću podršku dobiti od strane zastupnika DF-a, kao što je to slučaj bio kod izbora izaslanika u Dom naroda", smatra Šunjić.

SDA nije htjela komentirati pregovore.

U Travniku je ove sedmice postignut dogovor o formiranju nove vlasti na području SBK, koju će kao i dosad činiti HDZ BiH i SDA, koji u kantonalnoj skupštini zajedno imaju 20 ruku, a iznenađenja oko podjele resora ne bi trebalo biti.

S druge strane, čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, govoreći o formiranju vlasti u kantonima, rekao je kako 'nema razloga za prolongiranje, više je pitanje kako ubrzano odgovoriti ako je u pitanju mijenjanje resora itd'.

"Također, nema razloga da ijednoga partnera eliminiramo iz pregovora", kazao je.