Politika

SDA traži od međunarodne zajednice da sankcioniše Dodika: Prestanite uzmicati pred siledžijstvom

Stranka demokratske akcije, na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, danas je u saopćenju pozvala međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Miloradu Dodiku zbog secesionističkih prijetnji.

“Milorad Dodik već duži vremenski period djeluje direktno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese.

Njegove stalno ponavljane izjave, kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju prijeko potrebni politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH”, navodi se u saopćenju SDA.

Kažu da bi sve političke snage u BiH trebale biti usmjerene u ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što bi našoj zemlji omogućilo dobijanje kandidatskog statusa i opći napredak.

“Umjesto toga, prinuđeni smo da odgovaramo na prijetnje secesionizmom koje svakodnevno upućuje Dodik.

Krajnje je vrijeme da PIC prestane uzmicati pred političkim siledžijstvom, te da sankcionisanjem propagatora secesionizma, spriječi destabilizaciju u zemlji. To je, osnovna obaveza PIC-a definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Londonskom konferencijom”, navodi se u saopćenju SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare