Politika

SDA traži od Vlade KS da otvore izolatorij, nabave respiratore, osiguraju kisik…

“Kanton Sarajevo se, nažalost, pretvara u najveći covid-klaster u regionu, jer je više od polovine svih zaraženih u BiH u posljednje dvije sedmice registrirano upravo u Sarajevu. Kranje je vrijeme da Vlada Kantona Sarajevo prestane sa prepirkama, prebacivanjem odgovornosti i populizmom, jer građani od toga nemaju nikakvu korist.

Umjesto toga, vrijeme je da se počnu donositi efikasne i odlučne mjere, jer će u protivnom zdravstveni sistem vrlo brzo doživjeti kolaps”, saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.

Trenutno je u bolnicama, kako navode, sa teškim oblicima Covid bolesti, 735 naših sugrađana (535 u KCUS-u i 200 i Općoj bolnici).

“Dodatno opterećenje ove dvije bolnice ugrozit će živote pacijenata koji nisu zaraženi koronom poput srčanih, hemodijaliznih, onkoloških i drugih bolesnika, kojima su također potrebni bolnički smještaj i intervencije.

Podsjećamo da je Vlada Marija Nenadića, tokom drugog vala pandemije, uz minimalna ulaganja i u roku od 48 sati, osposobila izolatorij na Građevinskom fakultetu za 250 pacijenata, koji se, na svu sreću, tada nije morao koristiti jer je drugim mjerama taj val pandemije smiren. Od aktuelne Vlade Kantona Sarajevo očekujemo da do kraja ove sedmice nađe prostore i osigura otvaranje izolatorija za 1.000 pacijenata, jer je to jedini način da se izbjegne kolaps”, navode iz SDA.

Kažu da je, s obzirom na enormno povećanje broja teško oboljelih pacijenata, neophodno hitno nabaviti nove respiratore, potrebne količine kisika i lijekova.

“Ljekari i drugi medicinski kadar u KCUS-u i Općoj bolnici, koji nose glavni teret u borbi protiv pandemije, na izmaku su snaga, te je stoga neophodno da Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva, svojim odlukama hitno angažuje medicinsko osoblje iz niza kantonalnih zavoda za zdravstvenu zaštitu, kao što su Zavod za zaštitu studenata, Zavod za medicinu rada, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za zaštitu uposlenika MUP, kao i uposlenike svih privatnih klinika koji koriste budžetska sredstva ZZO KS za pružanje primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvenih usluga.

Na kraju, još jednom upućujemo apel svim političkim strankama da sve razlike ostavimo po strani i da političku borbu ostavimo za neka sretnija vremena. Jedino što je sada bitno jeste spašavanje ljudskih života i zdravlja, a to zahtjeva hitne i odlučne mjere za koje će Vlada KS imati našu punu podršku”, saopćeno je iz SDA.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare