Vijesti

SDA: Vlast u KS odlučila staviti sitne političke interese ispred života građana

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je izdala saopćenje u kojem komentiraju odbijanje incijative Kluba SDA da se organiziraju punktovi za vakcinaciju građana.

"Odluka zastupnika vladajuće većine u Skupštini Kantona Sarajevo o odbijanju inicijative Kluba SDA da se organizuju punktovi za vakcinaciju građana u svih devet domova zdravlja Kantona Sarajevo potvrđuje nedoraslost ove vlasti zadatku i trenutku te oslikava njenu nesposobnost koja je opasna po živote građana Sarajeva.

Još nigdje u svijetu nije zabilježeno da je za 400 hiljada ljudi otvoren samo jedan punkt za vakcinaciju. Do tog punkta su neki građani prinuđeni putovati i više od 20 kilometara jer im vlast nije omogućila vakcinisanje u njihovim lokalnim domovima zdravlja”, dodaju iz SDA.

Iz SDA navode da je vlast u KS odlučila staviti “sitne političke interese ispred života građana”.

“Umjesto da preslikaju iskustva iz ostatka BiH, regiona i svijeta, te da ubrzaju proces imunizacije uoči najavljenog novog talasa pandemije, vlast u Kantonu Sarajevo je odlučila staviti svoje sitne političke interese ispred života, zdravlja, sigurnosti, vremena i novca građana. Da su pripremi masovne imunizacije stanovništva posvetili bar pet posto vremena i energije koju su utrošili u smjene i imenovanja svojih kadrova u javne institucije i preduzeća, taj je proces mogao biti mnogo efikasniji i mogao je početi mnogo ranije.

Odbijanje inicijative Kluba SDA, koja predstavlja razuman prijedlog identičan praksi iz ostatka BIH, okruženja i cijelog svijeta predstavlja vrhunac bahatosti, neznanja i nezainteresovanosti vlasti koja postaje sve opasnija po građane Kantona Sarajevo”, zaključuju u saopćenju.