Politika

SDBiH Envera Bijedića osuo paljbu po DF-u i SDA. Objasnili šta se desilo s Vujovićem

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SDBiH) oglasile se saopćenjem za javnost u kojem navode da demantiraju navode o nacionalističkim istupima unutar SDBiH.

Demantiramo i da je predsjednik Enver Bijedić davao izjave da su pojedini članovi isključeni iz stranke, a kako je fabrikovano u nekim medijima, saoćeno je iz SDBiH.

SDBiH čestita tuzlanskom DF-u novog nosioca liste Žarka Vujovića, a svom bivšem uglednom članu želi uspješnu karijeru.

“Svi kojim bi Vujović mogao možda i zamjerati uputili su odmah iskreno izvinjenje i za ono što nisu rekli, jer su smatrali da je i sam osjećaj nelagode dovoljan da tako postupe. Izvinjenja nisu prihvaćena, a krenula je kampanja protiv dojučerašnjih drugova – pa čak i onih koji su dali svoj glas Vujoviću. Zanimljiv je stav DF-a kako prihvatanjem Vujovića ne daju mu da ode iz Tuzle. Je li ga to neko tjera i da li je pozicija nosioca na listi i predsjednika Skupštine uslov njegovog ostanka? Je li to poruka onim koji nisu nosioci liste da manje vrijede i da razmisle o odlasku iz grada? Zašto drugi nosioci lista DF-a (Mešalić i Begić) nisu i svoja mjesta prvog na listi ustupili nekome koga treba zadržati u Tuzli? Stranka koju nakon svakih izbora napusti više izabranih delegata nego što ostane u njoj i kojoj je saradnja sa SDA na TK imperativ najmanje je pozvana oglašavati se po ovim temama”, poručili su iz SDBiH.

Iz ove stranke navode da “Dragan Čović neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH, čime nestaje primarni izborni cilj DF-a”.

“Traže se nove teme, a vremena je malo. Jedini istinski razlog za “otvaranje širom vrata Vujoviću” je pokušaj diskreditacije SDBiH, jer DF je imao i danas ima pripadnika svih nacija u svojim redovima koji su mogli biti nosioci lista i zaslužniji su za DF od Vujovića. Ili možda nisu? Ušao bi Vujović u Skupštinu TK i kao treći na listi SDBiH, a očigledno je da smo mogli očekivati “prelijetanje” čim nešto nije kako to učestalo i kontinuirano ultimativno zahtijeva”, navodi se u saopćenju.

Ističu da su se opredjelili dati prednost onim koji su bili spremni prihvatiti ono što je bolje za cijelu stranku i naše političke ciljeve ispred onih koji ultimativno odbacuju bilo kakvu raspravu.

“Priviđanje nacionalizma je nastupilo nakon što je postalo jasno da je veća naklonost opciji koju je odbacivao Vujović. Osuđujemo pokušaje da se transfer zbog nezadovoljstva pozicijom prebaci na teren nacionalne netolerancije i što se anatemišu SDBiH, pa čak i Tuzla, kako bi se opravdao ovaj unaprijed pripremljeni, transfer”, poručili su iz SDBiH. 

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
drugovi
drugovi
1 mjesec

n ajednom drugom portalu piše da je enko izjavio kako je dobro što je žare otisao u df jer su navodno df i sd bih socijaldemokrati a sdp je demagoško komunistička stranka (enkina izjava), a svima je ajsno da su sd bih i df podružnice sda

drugovi-drugarice
drugovi-drugarice
1 mjesec

sdbih i df su crvena boja na zastavi sda (ahbabi)

priča za laku noć
priča za laku noć
1 mjesec

sad priča drugu priču, da je žaer otišao zato što hoće a ne zašto što su mu rekli da ne može jer nije bošnjak, ali ne branimo ni jednog ni drugog, žare je preletač, čudimo se da sdbih i df ratuju jedni protiv drugih kada su pod istim krovom sda kao rezervna lista za koaliciju da skupe što više glasova od lijevih pa na desni žmigavac

doktor nauka
doktor nauka
1 mjesec

i onda je svizac zamotao čokoladu, ne vjeruješ, baš me briga što ne vjeruješ