Politika

SDP BiH: Tražimo da se poveća minimalna plata. Ovi zakoni nisu dobro donijeli ni radnicima ni poslodavcima

U Sarajevu danas će se održati sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na sjednici bi trebao biti razmatran Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, kao i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2022. godinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Svakako, ono o čemu će se raspravljati i što izaziva veliku pažnju javnosti jeste i prijedlog zakona o doprinosima i porezu na dohodak u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Povodom ove teme prije same sjednice SDP BiH je održao konferenciju za medije. Prisutnim se obratio prvo Damir Mašić koji odmah istaknuo da minimalna plata radnicima mora da bude povećana te da će to odmah tražiti da se pronađe na dnevnom redu.

“Prijedlog zakona o povećanju minimalne plate mora se pronaći na dnevnom redu. Zahtjevat ćemo to odmah prilikom utvrđivanja dnevnog reda da se i to stavi na dnevni red. Ovi zakoni nisu dobro donijeli ni poslodavcima niti radnicima”, kazao je na konferenciji za medije Mašić.

Također, obratio se i Elvir Karajbić koji je se složio sa Mašićem da je najbitnije da se utvrdi Zakon o minimalnoj plati.

“Ovdje se radi o udaru na radnike. Ovim zakonima bi se oporezivali i neoporezivo, dakle topli obrok, prijevoz… Međutim, ni čim se ne obavezuje da neto iznos se zadrži na postojećem nivou. Poslodavac to može smanjiti. Vlada FBiH želi da oporezuje i stependije, pa čak i štete. Dakle, ukoliko ste imali određenu štetu i ukoliko je naknada štete veća od pet prosječnih plata, oni to žele da oporezuju. Tražit ćemo uvrštavanje zakona o minimalnoj plati i samo tim zakonom možemo garantirati minimalna prava radnicima”, naveo je Karajbić.

Irfan Čengić se osvrnuo na prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), koji je utvrdila Vlada FBiH.

Podsjetimo, Vlada FBiH sa svoja dva amandmana podrazumijeva izdvajanje 225 miliona KM iz federalnog budžeta u naredne tri godine univerzitetsko-kliničkim centrima, te kantonalnim i općim bolnicama.

“Predložili smo pet amandmana. Tražimo kriterije kako da se podijeli novac. To je suština amandmana. Sada je podijeljen politički”, kazao je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare