Politika

SDP: “Na sceni je državni udar koji BiH uvodi u vanredno stanje”

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine raspravu i stavljanje na dnevni red zaključka Narodne skupštine Republike Srpske o formiranju entitetskog visokog sudskog i tužilačkog vijeća smatra direktnim državnim udarom koji ovu državu uvodi u vanredno stanje.

“Naime, bilo gdje u svijetu osnivanje, u suštini, paralelnog stuba vlasti, u ovom slučaju sudske institucije, jeste istovremeno i osnivanje paradržave.

Ovim potezom RS je napravila korak ka osamostaljenju, zbog čega procesuiranja odgovornih moraju nastupiti odmah i po službenoj dužnosti od strane Tužilaštva BiH i SIPA-e. Očekujemo i oštru reakciju OHR-a, jer bilo kakvo odlaganje provođenja zakona vodi državu u stanje nesigurnosti u kojoj je teško predvidjeti ishode.

Stoga, SDP poziva da se preventivnom akcijom zakonskih institucija države BiH zaustavi nezakonito djelovanje zastupnika u NSRS. Zakoni države BiH, njene institucije, nadređene su nižim nivoima vlasti, tako da entitetski legitimitet NSRS ne može i ne smije ugroziti funkcionisanje države BiH.

Nadalje, podsjećamo da su svi prenosi nadležnosti u ovom slučaju usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime su postali obligatorni za sve, pa i za zastupnike NSRS. Neumski razgovori, kao i najavljeni pregovori u Sarajevu, te Izetbegovićev posjet Plenkoviću, skrenuli su fokus sa sankcija Dodiku na nemoguće razgovore u trenutku državnog udara.

SDP BiH je na vrijeme upozorio na antiustavno djelovanje i scenarij rušenja države kroz zaključke NSRS, što se pokazalo tačnim još jednom. Zaustavljanje Dodika nameće se kao prioritet, a odgovor mora biti institucionalan i u smjeru otklanjanja krize čiji izvor jeste jednostrano, nezakonito i antiustavno djelovanje u NSRS. Vraćanje fokusa na sankcije smatramo nužnim, ali ne i jedinim korakom”, navode iz SDP-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare