Vijesti

SDP: Stranački članovi ljekarske profesije etičke principe zamijenili poslušništvom Sebiji i Bakiru Izetbegoviću

Aktuelna kampanja koja se vodi protiv Prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića u režiji kadrova SDA u zdravstvenom sistemu još je jedan dokaz sasvim poremećenog sistema vrijednosti koji ova stranka demonstrira i nameće u bh. društvu, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Sarajevo SDP-a.

„Građani u Sarajevu i Federaciji BiH svjedoci su višegodišnje devastacije zdravstvenog sistema i naučne baze medicinske nauke u glavnom gradu BiH zbog čega najviše trpe građani.

SDP je više puta ukazivao na pogubne posljedice pogrešnog upravljanja zdravstvom u Kantonu Sarajevo FBiH, a koje se dešava djelovanjem kadrova SDA i HDZ BiH. Najnovija haranga Ljekarske komore Kantona Sarajevo i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu protiv prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića ravna je montiranim procesima iz najmračnijih perioda totalitarnih sistema. Svjedoci smo da je rad i javno istupanje dr. Gavrankapetanovića uvijek podređeno interesima pacijenata i usmjereno ka boljitku zdravstva. Očigledno je da su stranački članovi ljekarske profesije odavno odustali od osnovnih etičkih principa i svetost profesije zamijenili političkim poslušništvom prema uskom krugu moćnika okupljenih oko generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i njenog supruga i lidera SDA Bakira Izetbegovića, piše u saopćenju.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u posljednje vrijeme istupa u javnosti dajući podršku djevojčici Nadin kojoj je na KCUS-u uskraćeno liječenje i pravo na izmještanje u kliniku izvan BiH čime su prekršeni i zakoni BiH i međunarodne konvencije o ljudskim pravima što je ustanovio i Ombudsmen za ljudska prava BiH, navodi se.

„Pri tome je dr. Gavrankapetanović apostrofirao nosioce tih devijacija i potrebu da se nepravde sistemski isprave. Međutim, takvim njegovim djelovanjem akteri devastacije bh. zdravstva našli su se pogođenim te ovih dana unutar Ljekarske komore KS montiraju postupak i navodnu „krivicu“ dr. Gavrankapetanovića tereći ga da iznošenjem istine „narušava ugled kolega sa KCUS-a“!

SDP daje punu podršku prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću u njegovom nastojanju da stanje u zdravstvu poboljša najprije razvojem kapaciteta Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u korist građana. SDP oštro odbacuje insinuacije uskogrudih kadrova iz KCUS-a i Ljekarske komore KS da je iznošenje istine narušavanje ugleda. Naprotiv, pozivamo sve medicinske radnike da ličnim djelovanjem i podrškom svakom pojedincu koji se bori za dobro pacijenata doprinesu obnovi i jačanju zdravstvenog sistema, a posebno iz razloga što prolazimo težak period pandemije korona-virusa kada sposobnosti zdravstvenog sistema mogu postati pitanje opstanka društva. Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u tom kontekstu je jedan od nosilaca procesa jačanja sistema i poboljšanja kvaliteta usluge pacijentima i u tom smislu evidentno ima punu podršku i građana Sarajeva i BiH“, zaključuje se u saopćenju SDP-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare