Politika

SDP: Vučić ponižava BiH, razgovor se vodi između država, a ne fiktivnih vladara naroda

Socijaldemokratska partija BiH, podsjećajući da su opredjeljeni očuvanju mira, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine, saopćila je da se iskreno nadaju kako posljednje izjave nakon sastanka Aleksandra Vučića sa Miloradom Dodikom pokazuju da su i oni shvatili u kakvu je avanturu Dodik krenuo, te da ničija funkcija nije vrijedna ugrožavanja mira i stabilnosti kompletne regije.

"Naravno da razgovor nema alternative. Još jednom želimo ukazati na činjenicu da se problemi trebaju i mogu rješavati u okviru ustavnih i zakonskih ovlaštenja isključivo u institucijama Bosne i Hercegovine, Parlamentu, Predsjedništvu i Vijeću ministara. Zato smatramo da je dobro znati kako Vučić kontrolira Dodika, ali to ni na koji način ne znači da se može miješati u naše unutrašnje odnose.

Vrijeme je da shvate i on i svi drugi sa sličnim pretenzijama kako kao predsjednik susjedne države partnera za razgovor ima isključivo u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Zato ne postoji racionalno obrazloženje njegovoj kontinuiranoj podršci secesionistima i rušiteljima mirovnog sporazuma, što je i sada pokušao uraditi navodnim suprotstavljanjem sankcijama koje će evidentino doći.

Uostalom, ne treba ići daleko u istoriju da bi vidjeli kako su međunarodnom sudu pravde isporučeni za Srbiju puno bitniji likovi, a da to ne bi bio slučaj sa Dodikom. Svjesni su toga očito i učesnici sastanka u Beogradu.

Zato su još jednom pokušali negirati i poniziti Bosnu i Hercegovinu i njene institucije, tražeći rješenje u navodnom dijalogu “Srba i Bošnjaka“, pozivanjem na razgovor Bakira Izetbegovića, kao da se radi o plemenskim vođama Bošnjaka i Srba", navode iz SDP BiH.

Kažu da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog sporazuma i da je jedino moguće dijalog voditi na nivou dvije države, Srbije i Bosne i Hercegovine, kroz institucije sistema.

"U konačnici dobro je da je i Milorad Dodik malo reterirao u svojim izjvama, ali, po običaju, opet nije propustio priliku iznijeti svoje teze kako je Bosna i Hercegovina „nefunkcionalna država“ ili međunarodni “eksperiment”, što je govorio više puta u prošlosti.

Međutim, njegova teza kako je nešto oteto od RS pokazuje koliko se čovjek pogubio u svojoj slijepoj želji da sačuva svoje pozicije. Niko nije ništa oteo od RS. Bosna i Hercegovina ima svoj Ustav i Ustavni sud koji svoje odluke donosi na osnovu tog Ustava. Daleko bi otišli ako bi se sada vraćali u istoriju da utvrdimo ko je, kada i na koji način nešto otuđio u Bosni i Hercegovini.

Institucije države jesu nefukcionalne zbog nesposobne i korumpirane vlasti, ali i zbog činjenice da politički lideri tog dijela države BiH ne odustaju od plemenskog koncepta teritorijalizacije prava i sloboda. Tim opstruiranjem i osujećivanjem države od ispunjenja njenih osnovnih funkcija zapravo samo potvrđuju istinu prema kojoj je u stvari RS nefunkcionalna u okvirima države kao neuspješan administrativni „eksperiment“.

Krajnje je vrijeme da se prekine suluda blokada rada instistucija Bosne i Hercegovine, da Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara konačno počnu raditi u korist građana Bosne i Hercegovine koji su ih birali, te na ispunjavanju uslova za pristupanje EU i NATO jer je to jedini garant da nam se ovakve stvari više ne dešavaju.

Naravno da očekujemo konkretnu akciju jedine dvije instance koje i po zakonu i Daytonu imaju pravo, obavezu i odgovornost djelovati kada se dovodi u pitanje mir i stabilnost u našoj zemlji. To su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Njihova šutnja mora biti prekinuta njihovim djelovanjem!", saopćeno je iz SDP BiH.