Politika

SDPBiH: Omogućiti porodiljsku naknadu od 1.000 KM mjesečno svim porodiljama

U organizaciji Foruma lijeve inicijative jučer je u Zenici održan okrugli stol o temi “Nejednakost u materijalnoj podršci porodicama s djecom”, u čijem su radu učešće uzele i zastupnice SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasmina Zubić, Lana Prlić i Marina Mujkanović.

Zastupnice SDP-a BiH prezentirale su Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH, te njegove diskriminirajuće aspekte koji će sve porodilje dovesti u neravnopravan položaj.

Također, istakle su da je klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH dostavio u parlamentarnu proceduru 12 amandmana na Prijedlog tog zakona.

Cilj amandmana je da se svim porodiljama, i zaposlenim i nezaposlenim bez obzira na primanja, omogući porodiljska naknada u iznosu u visini prosječne plate u FBiH, odnosno oko 1.000 KM mjesečno.

Također cilj je povećati prag primanja po članu domaćinstva koji je uslov za dječiji dodatak, te moratorija na otplatu kredita za vrijeme porodiljskog odsustva u svim komercijalnim bankama u vlasništvu FBiH.

Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom FBiH naći će se na dnevnom redu 29. sjednice Parlamenta Federacije, gdje će zastupnici SDP BiH tražiti da se ukinu sve diskriminirajuće stavke ovog prijedloga zakona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare