Vijesti

SDS pokreće krivične prijave protiv osoba uhvaćenih u izbornoj krađi

“U prvih dva i po sata od početka glasanja uočene su brojne nepravilnosti i evidentirane osobe koje su pokušale izbornu krađu”, upozorio je poslanik SDS-a Davor Šešić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Šešić je rekao da pravni timovi SDS-a već sada rade na pokretanju krivičnih prijava protiv počinioca izborne krađe koji su uhvaćeni na djelu.

Upozorio je da se najveće nepravilnosti dešavaju u Doboju i Zvorniku gdje posmatračima SDS-a i drugih opozicionih stranka, kao i Socijalističke partije, nisu dozvolili da uđu na biračka mjesta, iako su oni imali uredno izdate legitimacije od gradskih izbornih komisija.

Šešić ističe da se već sad može reći da će u Doboju, kako god da prođu izbori, oni biti neregularni.

Kaže da je simptomatično i to što policijski službenici povodom kršenja Izbornog zakona ili ne reaguju ili ih uopće nema na biračkim mjestima.

PROČITAJTE  Vranić brutalno o SDA: U nemogućoj su misiji skretanja s pažnje respiratora koji su za mehaničarske radnje. Urušili su sve

Navodi da se ozbiljan pokušaj izborne krađe desio i u Novom Gradu u mjestu Suhača gdje je zatvoreno biračko mjesto jer je evidentiran pokušaj da se u glasačke kutije ubaci 150 glasačkih listića.

“Prema našim saznanjima ti listići su odštampani u jednoj privatnoj štampariji u Prijedoru. Da je na ovom mjestu spremana krađa govori i podatak da članovi biračkih odbora i posmatrači iz vladajućih stranka nisu pristali da se prebroje zapakovani izborni listići koji su došli na to glasačko mjesto”, kazao je Šešić.

On kaže da su i u Banjaluci uočene nepravilnosti i da na nekim mjestima posmatračima opozicije nije dozvoljeno da uđu u prostorije za glasanje.

“Na nekim glasačkim mjestima je prilikom prebrojavanja izbornog materijala prije početka glasanja uočen nedostatak glasačkih listića, kako za gradonačelnika Banje Luke, tako i za odbornike. Na biračkom mjestu 034B197 nedostaje deset listića za gradonačelnika Banje Luke”, precizirao je Šešić.

PROČITAJTE  Feđa Isović za Raport: Ne vjerujem da će doći do rata. Ali, daleko od toga da konstitutivni narodi nisu voljni ratovati

Kaže da je i na glasačkim mjestima u Lazarevu i Kuljanima u Banjoj Luci pokušana izborna prevara tzv. “bugarski voz”.

“Uhvaćena je osoba koja je ubacila dva listića umjesto jednog, a onda je i nađen prazan listić van glasačkog mjesta”, navodi Šešić.

Šešić je rekao da pravni timovi SDS već sada rade na pokretanju krivičnih prijava protiv počinioca izborne krađe koji su uhvaćeni na djelu, saopćeno je iz SDS-a.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare