šta se dešava sa Sebastianom Kurzom sebastian kurz portret
Svijet

Sebastian Kurz poručio: Zbog tajnih dealova oko vakcina, neke su zemlje oštećene

Austrijski kancelar Sebastian Kurz nezadovoljan je kako se vakcina protiv Covida-19 distribuira na evropskom nivou, a među zemljama koje smatra oštećenima u toj raspodjeli prema broju stanovnika, naveo je i Hrvatsku.

Na konferenciji za novinare Kurtz je podsjetio kako, iako su lideri EU suglasili s principom distribucije u skladu sa brojem stanovnika, upravni odbor Unije za vakcinaciju postigao sporazume sa kompanijama za lijekove koji su imali suprotan učinak.

“Austrija još nije pretrpjela nikakvu štetu, ali jasno je da su neke države članice primile previše, a neke premalo vakcina. Na djelu je bazar tajnih dealova oko vakcina”, kazao je kancelar, objasnivši kako Malta i Nizozemska imaju znatno veći pristup cjepivu nego Bugarska i Hrvatska.

Naveo je kako Nizozemska ima pristup dvostruko većoj količini cjepiva od Hrvatske, a Malta tri puta većoj od Bugarske.

“Ako se takav trend nastavi, neke bi države članice mogle završiti s vakcinacijom već u maju, a druge tek krajem ljeta ili jeseni. Jučer sam podijelio ovu informaciju s drugim šefovima vlada, mnogi nisu mogli vjerovati svojim očima i ušima”, zabrinuto je kazao Kurz.

Očito, suprotno sporazumima koje su postigli šefovi država i vlada u Upravnom odboru EU-a, zdravstveni službenici i farmaceutske firme su sklopili vlastite sporazume.

“Ti su ugovori tajni, trebao je postojati takozvani bazar”, rekao je kancelar.

Premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa je odgovorio kako on “ne bih rekao da ima nešto ispod stola” te dodao kako je koncept nabave EU išao za tim da su svi državljani EU jednakopravni.

“Razlike se najviše odnose na to koje je cjepivo koja zemlja naručila. Ako je neko naručio više Pfizera, a oni su brži u proizvodni i isporuci, onda on dobiva više vakcina. Ako neka druga kompanija ima problem u proizvodnom lancu, a baš ste od njih naručili više, ako oni kažu, oprostite imamo problem, kasnit ćemo sedmicu, dvije-tri, onda taj broj varira. No, sve te razlike nisu prevelike”, kazao je Plenković te dodao da je naš cilj da se isporuka ubrza i da što više sugrađana bude procijepljeno što prije.

Reuters je danas pak izvijestio i kako je AstraZeneca smanjila prognozu isporuke vakcina za Evropsku uniju u prvom tromjesečju na oko 30 miliona doza, što je trećina ugovornih obveza i pad od 25 posto u odnosu na obećanja dana prošlog mjeseca.

Taj će manjak biti daljnji udarac na evropski plan vakcinacije koji je već otežan opetovanim odgodama u isporuci vakcina i sporim uvođenjem vakcinacije u neke države članice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare