Vijesti

Sebija Izetbegović pisala Mandiću o otkazima: To su oni koji su pisali pismo i uznemirili javnost

Nakon što je federalni ministar Vjekoslav Mandić tražio žurno očitovanje oko otkaza 13 anaesteziologa KCUS-a, odgovorila mu je direktorica Sebija Izetbegović.

Ona u svom odgovoru potvrđuje da je 13 anesteziologa podnijelo zahtjev za otkaz, a da joj se prije toga nisu obratili, prenosi.

„Obavještavam Vas da KCUS ima 44 specijalista anesteziologije kao i 14 specijalizanata, od kojih neki uskoro polažu specijalistički ispit. KCUS može i dalje funkcionirati, kako za Sarajevski kanton, tako i za suosnivačke kantone. Napominjem da se radi o ljekarima koji su pisali „pismo“ koje se objavilo u javnosti. Pismo je izazvalo veliku uznemirenost u javnosti i počele su se javljati porodice pacijenata s prigovorima.

Mi smo nakon toga pokrenuli interni Stručni nadzor nad njihovim radom. Od 17 anesteziologa koji su bili potpisnici „internog dokumenta“, a koji je objavljen u javnosti, četvero je kolega povuklo svoj potpis navodeći da su bili izmanipulirani. Napominjem da se meni, kao generalnog direktorici, nikada nisu obratili. Također nisu nikada prijavili niti jedan konkretan problem u radu, što su bili obavezni po Zakonu o liječništvu čl. 40 i propisanim procedurama KCUS-a”, napisala je Izetbegović federalnom ministru zdravstva, saznaje hercegovina.info.

Mandić je od članova Upravnog odbora i direktorice lično zatražio očitovanje, nakon što se u medijima i na Skupštini Sarajevskog kantona govorilo o 13 zahtjeva za otkazima, kako o razlozima samih zahtjeva o otkazima, tako i o funkcioniranju bolnice, i zbrinjavanju pacijenata s koronavirusom. Izvjesno je da će na ovu temu žurno zasjedati i skupština SK. KCUS prati niz negativnih tekstova, osobito obitelji preminulih pacijenata uslijed koronavirusa, piše hercegovina.info.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare