Politika

Sebija Izetbegović uzela 30 Fikretovih respiratora. Podijeljeno 95 uređaja

Zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH koje su za to iskazale interes raspoređeno je 95 respiratora iz Kine koje je uvezla kompanija „Srebrena malina“ Fikreta Hodžića. Potvrdio je to za Raport v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić. On kaže da za preostalih pet još treba uraditi servis i instalaciju.

Završena raspodjela

„Nakon raspisivanja javnog poziva za verifikaciju respiratora, taj posao je obavio Verlab i oni će sada poslati dokumentaciju Zavodu za mjeriteljstvo. Inače, respiratori su spremni za upotrebu“, kaže Memić.

Kineski respiratori su distribuirani Županijskoj bolnici Orašje, UKC Tuzla, KCUS-u, Kantonalnoj bolnici Goražde, Kantonalnoj bolnici Travnik, bolnici „Fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, Kantonalnoj bolnici Zenica, te bolnicama u Sanskom Mostu, Gračanici i Tuzli.

Ranije su se Sveučilišna klinička bolnica Mostar i KB „Safet Mujić“ iz Mostara izjasnile da ne žele ove respiratore.

Memić je potvrdio da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dobio čak 30 respiratora. Naime, ova ustanova, na čijem je čelu dr. Sebija Izetbegović, pismeno je iskazala potrebu za ovom količinom.

Iako Memić kaže da su respiratori spremni za upotrebu nakon verifikacije, Raport je prvi objavio dokumentaciju u kojoj se ne spominje upotreba u jedinicama intenzivne njege.

Za šta su verificirani

Naime, u uputstvu koje objavljujemo jasno je navedeno da se ovi respiratori mogu koristiti u kolima hitne pomoći, odnosno za prvu pomoć, i u još nekoliko situacija. Dakle, nikako za onu vrstu pacijenata niti u teškim slučajevima, kako su nam to obećavali iz FUCZ i Vlade FBiH.

“ACM812A se uglavnom koristi za respiratornu prvu pomoć ili respiratornu anesteziju. Uobičajeno je instaliran na kolima hitne pomoći ili drugim automobilima za pomoć. Koristi se i za prijenosno okruženje”, navodi se u uputstvu.

Zbog nabavke ovih respiratora, trenutno se sudi federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ Fahrudinu Solaku, vlasniku „Srebrene maline“ Fikretu Hodžiću i ministrici finansija FBiH Jelki Milićević.