Nauka

Sedam kandidata za vakcinu protiv korone. Već su dobile imena, a ovo su kompanije koje ih prave

Brojne kompanije pokušavaju da naprave vakcinu za koronavirus. Već sad se osjeti trka i tenzije između vlada svjetskih sila u tome ko će prvi napraviti i ko će je dobiti prvi na korištenje.

Ovo su vakcine koje su najbliže konačnom proizvodu

Moderna

Vakcina: mRNK

Prva faza kliničkih ispitivanja uskoro završava, priprema se druga faza.

Kompanija je počela prvu fazu testiranja na 45 ljudskih dobrovoljaca u martu i dobila je odobrenje za drugu fazu, u kojoj će krajem maja ili početkom juna učestvovati 600 osoba. U proizvodnju bi vakcina mogla u julu.

Johnson & Johnson

Vakcina: modificirani adenovirus

Pretklinička faza

Kompanija je započela razvoj vakcina u januaru. Prva faza kliničkih ispitivanja trebala bi početi do 1. septembra. Bude li vakcina učinkovita, kompanija bi mogla proizvesti 600 do 900 miliona doza do aprila 2021. godine.

Inovio Pharmaceutical

Vakcin: INO-4800

Prva faza kliničkih ispitivanja

Kompanija je počela prvu fazu kliničkih ispitivanja 6. aprila na 40 zdravih dobrovoljaca. Riječ je o vakcini koje koristi virusni genetski materijal kako bi se pobudio imunološki odgovor organizma. Rezultati se očekuju do kraja ljeta.

Univerzitet Oxford

Vakcina: ChAdOx1 nCoV-19

Prva faza kliničkih ispitivanja

Naučnici pod vodstvom prof. Sarah Gilbert iz Instituta Jenner na Oxfordu razvijaju vakcinu na osnovi virusnog vektora. Do septembra očekuju proizvodnju milion doza.

Pfizer

Vakcina: BNT162

Klinička ispitivanja

Američki farmaceutski div Pfizer sarađuje s njemačkom biotehnološkom tvrtkom BioNTech. Vakcina je slična onoj koju razvija Moderna, a cilj je do kraja ove godine proizvesti nekoliko miliona doza.

Sanofi i GlaxoSmithKline (GSK)

Vakcina: još nema ime

Pretklinička faza

Sanofi testira svoju eksperimentalnu vakcinu protiv Covida-19 koje se temelji na genetskom inženjerstvu – GSK će pomoći u opskrbi adjuvantima vakcini koji pojačavaju imunološki odgovor i mogu doprinijeti da se smanji potrebna količina vakcine u dozi.

Novavax

Vakcina: NVX-CoV2373

Pretklinička faza

Prva faza kliničkih ispitivanja počinje uskoro i trebala bi završiti do jula. Vakcina je fokusirano na neutralizaciju S proteina (na površini koronavirusa) koji se veže na receptor ACE2 u našim ćelijama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare