BHDoktor

Sedam simptoma koji se povezuju s novim sojem koronavirusa

Pojava novog soja koronavirusa u Engleskoj izazvala je zabrinutost, a naučnici i medicinski istraživači kontinuirano rade na utvrđivanju izvora nove varijante.

Nova varijanta koronavirusa pod nazivom “VUI 202012/01” uključuje genetsku mutaciju proteina “spike” koja bi mogla biti uzrok brzog širenja.

Uz tri najčešća simptoma covida-19 – temperatura, suhi kašalj i gubitak mirisa i okusa, identificirano je još sedam drugih simptoma koja se mogu povezati s novim sojem koronavirusa, a to su:

umor,

gubitak apetita,

glavobolja,

proljev,

mentalna zbunjenost,

bolovi u mišićima,

osip.

Prema istraživaču s King's Collegea, “ako razvijete bilo kakve simptome koji bi mogli upućivati na covid-19, i vi i članovi vašeg domaćinstva bi se trebali izolirati i testirati čim prije”, prenosi Times of India.

Zbog novog soja koronavirusa, Velika Britanija uvela je nove restrikcije kako bi se suzbilo širenje virusa, a neke evropske zemlje zatvorile su granice s Velikom Britanijom.

No, kako bi se sami zaštitili, potrebno je pridržavati dosad propisanih mjera kao što su nošenje maske, održavanje distance i redovno prati ruke.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare