Svijet

Šef britanske tajne službe otkrio do sad nepoznate detalje: Rusi imaju veliki problem. A, ovo je prava istina o Putinovom zdravlju

Šef britanske obavještajne službe Richard Moore rekao je da će Rusija “ostati bez snage” u Ukrajini, u intervjuu s CNN-ovim Jimom Sciuttom.

“Rusima će biti sve teže opskrbljivati borbene linije ​​ljudstvom, materijalom tokom sljedećih nekoliko sedmica. Morat će zastati, a to će Ukrajincima dati priliku da uzvrate udarac”, rekao je Moore, šef MI6, u intervjuu, svom prvom izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

“Putin je doživio strateški neuspjeh u Ukrajini”, a snage su izgubile 15.000 života, rekao je Moore na marginama Sigurnosnog foruma u Aspenu, dodajući da je to “vjerovatno konzervativna procjena”.

Međutim, Moore je rekao da je vrlo važno za moral Ukrajinaca da pokažu svoju sposobnost da uzvrate udarac.

“Bit će to važan podsjetnik za ostatak Evrope da je ovo pobjednička kampanja od strane Ukrajinaca. Zato što ćemo uskoro ući u prilično tešku zimu.”

“Zima dolazi i jasno je da u toj atmosferi s vrstom pritiska na opskrbu plinom i sve ostalo, čekaju nas teška vremena”, dodao je Moore.

Rekao je da su evropske zemlje nakon ruske invazije na Ukrajinu poduzele zajednički napor protiv ruske obavještajne službe.

“Sjeverno od 400 ruskih obavještajnih časnika koji su radili pod diplomatskim pokrićem je protjerano”, a to je prepolovilo rusku sposobnost špijuniranja u Evropi.

Na pitanje o glasinama o Putinovom lošem zdravlju, Moore je rekao: “Nema dokaza da Putin pati od lošeg zdravlja.”

Njegovi su komentari uslijedili nakon protjerivanja više od 400 ruskih obavještajaca iz gradova širom Evrope i hapšenja nekoliko tajnih špijuna koji su se predstavljali kao civili.

Moore je za CNN rekao da su evropske zemlje, otkako je Rusija napala Ukrajinu u fubruaru, protjerale “sjeverno od 400 ruskih obavještajaca koji djeluju pod diplomatskom maskom” širom bloka.

“A mi računamo da je to u Ujedinjenom Kraljevstvu vjerovatno prepolovilo njihovu sposobnost da obavljaju posao špijuniranja za Rusiju u Evropi”, rekao je Moore. Dodao je da je nekoliko “ilegalaca”, odnosno ruskih špijuna koji djeluju pod dubokom tajnom i maskiraju se u obične civile, također razotkriveno i uhapšeno posljednjih mjeseci.

Upitan je li rat u Ukrajini učinio Rusiju “okruženjem bogatom metom” za Ujedinjeno Kraljevstvo i njegove saveznike za regrutiranje potencijalnih sredstava, Moore je samo rekao da se “nadamo” da će Rusi u obavještajnim i diplomatskim službama “razmisliti o tome što svjedoče u Ukrajini” i odlučuju “uzvratiti udarac sistemu” kao što su mnogi učinili tokom Praškog proljeća 1968.

“Naša su vrata uvijek otvorena”, rekao je.
Moore je također ponovio ono što je direktor CIA-e Bill Burns rekao forumu u srijedu o zdravlju ruskog predsjednika Vladimira Putina. “Nema dokaza da Putin pati od ozbiljnih zdravstvenih problema”, rekao je. Burns je na forumu rekao da SAD vjeruju da je Putin “posve zdrav”, unatoč glasinama i nagađanjima da bi mogao biti bolestan.

Upitan koje je lekcije Kina naučila iz ruske invazije na Ukrajinu, posebno kada je riječ o tome hoće li Peking pokušati napasti Tajvan, Moore je rekao da je prerano reći. No rekao je da kineski predsjednik Xi Jinping promatra sukob i kako SAD i zapad na njega reagiraju “kao jastreb”.

“Mislim da on podcjenjuje odlučnost i moć SAD”, rekao je Moore. “A to bi ga moglo navesti da krivo izračuna… osobito u vezi s Tajvanom.” Moore je, međutim, rekao da ne vjeruje da je rat između Kine i Tajvana neizbježan.

Moore je rekao da MI6 sada posvećuje “više napora Kini nego bilo kojoj drugoj temi”, ali da je to “još uvijek prilično neproziran sistem”.

“Na jednoj razini, razumijevanje Xi Jingpingove strateške namjere nije teško”, rekao je Moore, navodeći Xijevu izraženu želju da dominira ključnim tehnološkim prostorima. “Ali ako prođete ispod te strategije u smislu načina na koji provode, kako se organiziraju, kako, koja je njihova taktička namjera, a zatim koje su sposobnosti koje grade, to je crna kutija.”

Moore je rekao da je ipak jasno da Kinezi “pomažu Rusima oko Ukrajine kupujući njihovu naftu”. I dok su bili “prilično konzervativni po pitanju vojne pomoći” Rusiji, “siguran sam da bi to mogli pružiti i izvući se s tim”, rekao je. Što se tiče partnerstva između zemalja, “Moskva je uvelike mlađi partner, a Kinezi su u velikoj mjeri glavni”, dodao je.

Moore se također osvrnuo na iranski nuklearni sporazum, rekavši Sciuttu da, iako vjeruje da bi se sporazum trebao oživjeti, “Skeptičan sam da će vrhovni vođa pristati na dogovor. Mislim da je dogovor apsolutno na stolu i da europske sile i i administracija je vrlo, vrlo jasna po tom pitanju. I ne mislim da bi Kinezi i Rusi po ovom pitanju to blokirali. Ali ne mislim da Iranci to žele.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare