Svijet

Šef evropske diplomatije o krizi u Ukrajini: ‘Nećemo pregovarati s Rusijom pod pritiskom‘

Grupiranje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom "dio je pritiska" koji Moskva stvara kako bi dobila što želi, no "nema pregovora pod pritiskom", rekao je u četvrtak šef evropske diplomacije Josep Borrell.

"Dobili smo garancije da se ni o čemu neće odlučivati i pregovarati bez Europljana i savršene koordinacije s Amerikancima", rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost u Brestu, gradu na krajnjem sjeverozapadu Francuske, aktualne predsjednice Evropske unije.

U Brestu se održava neformalni sastanak evropskih ministara odbrane EU-a, a velik dio tog susreta bit će na temu krize kod Ukrajine.

Zapadne zemlje zabrinute su oko grupiranja velikog broja ruskih vojnika na ukrajinsko-ruskoj granici. Rusija odbacuje tvrdnje da planira invaziju i ističe kako samo odgovara na agresivno i provokativno ponašanje NATO saveza i Kijeva. Traži i jamstva da se NATO neće širiti na istok.

Borrell je izjavio kako se na susretu ministara odbrane neće donositi odluke jer je to neformalni sastanak, no da će se na njemu razmijeniti politički stavovi.

"Razgovarat ćemo o stavu Evropske unije i odlučiti kako ćemo se suočiti s ovom krizom", rekao je Španjolac.

U četvrtak i petak u Brestu će se održati i format Gymnich, neformalni susret evropskih ministara vanjskih poslova, uz sudjelovanje hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, koji dva dana kasnije putuje u službenu posjetu Rusiji.

Borrell je dan ranije bio u kontaktu s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Wopkeom Hoekstrom koji je potom bio pozitivan na testu za covid-19.

"Obavio sam stroga testiranja. Nisam pozitivan. Možemo početi s radom", rekao je šef evropske diplomacije.