otpor ruskoj agresiji

Šef najveće svjetske sile govorio na Generalnoj skupštini UN. Biden traži promjene u Vijeću sigurnosti

Snažno podržavamo Ukrajinu u njenim naporima da postigne diplomatsko rješenje koje donosi pravedan i trajan mir, rekao je Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je tokom govora na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, rekao da podrška Ukrajini u njenoj odbrani od ruske invazije "nije samo ulaganje u budućnost Ukrajine, već i u budućnost svake zemlje" koja poštuje osnovna pravila UN-a o suverenitetu i integritetu.

Te se stvari jednako odnose na sve nacije, velike i male, dodao je on.

Pravedan mir

"Snažno podržavamo Ukrajinu u njenim naporima da postigne diplomatsko rješenje koje donosi pravedan i trajan mir.

Samo Rusija, samo Rusija, snosi odgovornost za ovaj rat. Samo Rusija ima moć odmah okončati ovaj rat. Samo Rusija stoji na putu miru. Jer, ruska cijena mira je kapitulacija Ukrajine, ukrajinske teritorije i ukrajinske djece", dodao je Biden.

Američki predsjednik je rekao da Moskva "vjeruje da će se svijet umoriti i dopustiti da brutalizira Ukrajinu bez posljedica".

Biden je sugerirao da se nijedna država članica Ujedinjenih naroda ne bi osjećala sigurnom ako se dopusti da Ukrajina bude "podijeljena", prenosi CNN.

Odvratiti druge agresore

"Moramo se suprotstaviti ovoj goloj agresiji danas, i odvratiti druge potencijalne agresore sutra.

Zato će SAD, zajedno s našim saveznicima i partnerima širom svijeta, nastaviti stajati uz hrabre ljude Ukrajine dok brane suverenitet i teritorijalni integritet i slobodu", dodao je Biden.

On je izjavio da će njegova zemlja nastaviti da se zalaže za reforme Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija usred tekućeg “zastoja“ koji je spriječio ovo tijelo da obavlja svoje osnovne dužnosti, javlja AA.

Biden je rekao svjetskim liderima da je njegova administracija preduzela ozbiljne konsultacije sa mnogim državama članicama o proširenju Vijeća sigurnosti.

Dodao je da će Washington nastaviti da čini svoj dio kako bi “pogurao“ reformske napore.

Više glasova

“Moramo biti u stanju da razbijemo zastoj koji prečesto koči napredak i blokira konsenzus u Vijeću. Potrebno nam je više glasova, više perspektiva za stolom“, rekao je Biden u sjedištu UN-a u New Yorku.

Predsjednik SAD dalje je poručio da Ujedinjene nacije moraju nastaviti da čuvaju mir, sprečavaju sukobe i ublažavaju ljudsku patnju.

Biden je kazao da Washington nastoji odgovorno upravljati konkurencijom među državama kako ne bi došlo do sukoba.

“Spremni smo da radimo zajedno s Kinom o pitanjima u kojima napredak zavisi od naših zajedničkih napora.

Nigdje to nije kritičnije od ubrzane klimatske krize“, dodao je Biden.

Biden je dalje kazao da će SAD nastaviti neumorno raditi na postizanju pravednog i trajnog mira između Izraela i Palestine s ciljem uspostavljanja dvije države za dva naroda

Rusiju je optužio i da ruši dugotrajne sporazume o kontroli naoružanja, uključujući suspenziju Ugovora o novom START-u.