Svijet

Šef NATO-a izdao do sad najozbiljnije upozorenje: Ruski napad je sve izvjesniji. Ovo je opasan trenutak

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je danas rekao kako se broj ruskih vojnika na granici s Ukrajinom povećava te kako je vremena za upozorenje na mogući napad sve manje, javlja Reuters. Stoltenberg je to izjavio nakon što se u Bruxellesu sastao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

"Ovo je opasan trenutak za evropsku sigurnost. Broj ruskih vojnika raste, a vremena za upozorenje na napad je sve manje", izjavio je Stoltenberg.

"NATO nije prijetnja Rusiji, ali moramo biti spremni na najgore dok smo u isto vrijeme čvrsto posvećeni pronalasku političkog rješenja", dodao je prvi čovjek NATO-a.

Podsjetimo, danas su počele rusko-bjeloruske vojne vježbe na teritoriju Bjelorusije. Velik broj vojnika u vježbama sudjeluje nedaleko od ukrajinske granice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je kao način "prihološkog pritiska" gomilanje ruskih trupa na ukrajinskoj granici.

"Mislimo da gomilanje vojske u blizini naših granica predstavlja psihološki pritisak naših susjeda", rekao je Zelenskij, kako ga se citira u saopćenju njegovog ureda.

"Nema ništa novog. Što se tiče rizika, oni postoje i nisu nikada prestali od 2014.", godine ruske aneksije Krima i početka sukoba sa separatistima koje podupire Moskva na istoku Ukrajine, dodao je.

"Pitanje je razina rizika i načina na koji reagiramo", nastavio je.

Moskva je danas ranije objavila da su ruska i bjeloruska vojska počele zajedničke vojne vježbe u Bjelorusiji koje trebaju trajati deset dana. Rusija je od novembra nagomilala više od 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom.

Ukrajinska vojska pak ove sedmice provodi vlastite manevre na cijelom teritoriju, koristeći turske borbene dronove i protutenkovske rakete koje su joj isporučili London i Washington.

Šef ruske diplomacije ocijenio je danas kontraproduktivnim prijetnje Zapada upućene Rusiji, koja je optužena da priprema vojnu akciju protiv Ukrajine.

"Ideološki pristupi, ultimatumi i prijetnje ne vode ničemu", rekao je Sergej Lavrov na početku susreta u Moskvi s britanskom kolegicom Liz Truss. Izrazio je žaljenje što "mnogi od naših zapadnih kolega imaju strast za takvu vrstu komunikacije".

Ako London želi poboljšati odnose s Moskvom, "naravno da ćemo odgovoriti na isti način, jer ne možemo biti zadovoljni međusobnim odnosima koji su na najnižim razinama", rekao je Lavrov.

Ali, "odnosi se mogu normalizirati samo putem dijaloga uz međusobno uvažavanje i na ravnopravnoj osnovi (...) kako bi se pronašla rješenja koja bi bila međusobno prihvatljiva", naglasio je.

Truss je rekla da je došla u Moskvu kako bi "pozvala Rusiju da krene putem diplomacije". "Rat u Ukrajini bio bi katastrofa za ruski i ukrajinski narod i za europsku sigurnost", naglasila je.

"Postoji alternativni put, diplomatski put, koji omogućuje da se izbjegnu sukobi i prolijevanje krvi", dodala je Truss.