poginule stotine radnika Hassan Al-Thawadi
Sport

Šef SP-a u Kataru priznao: Poginule su stotine radnika, ne znam tačan broj

Šef Svjetskog prvenstva u Kataru Hassan Al-Thawadi prvi je put potvrdio da su poginule stotine radnika migranata tokom građevinskih radova povezanih s prvenstvom. Radi se o, kako je rekao, 400 do 500 radnika. To je neuporedivo veći broj od onog koji su katarski dužnosnici ranije naveli.

U intervjuu s Piersom Morganom koji je u ponedjeljak emitiran na TalkTV-u Al-Thawadi je, upitan o broju smrtnih slučajeva radnika migranata kao rezultat rada vezanog za Svjetsko prvenstvo, rekao:

“Procjena je oko 400, između 400 i 500. Nemam tačan broj, to je nešto o čemu se raspravljalo. I jedna smrt je previše, jednostavno je tako.”

Smrt na stadionima

“Mislim da se svake godine zdravstveni i sigurnosni standardi na gradilištima poboljšavaju, barem na našim gradilištima, gradilištima Svjetskog prvenstva, onima za koje smo mi odgovorni. Sasvim sigurno”, rekao je.

Ranije u novembru vladin dužnosnik rekao je za CNN da su se dogodila tri smrtna slučaja povezana s radom na stadionima Svjetskog prvenstva. I još 37 smrtnih slučajeva koji nisu bili povezani s radom na samim gradilištima stadiona.

Te je brojke ponovio i glasnogovornik katarskog Vrhovnog odbora za isporuku i nasljeđe.

The Guardian je, pak, prošle godine izvijestio da je 6500 radnika migranata iz Južne Azije umrlo u Kataru. I to otkako je zemlji 2010. dodijeljeno Svjetsko nogometno prvenstvo. Većina poginulih radnika bila je uključena u opasan rad za niske plaće, često na ekstremnim vrućinama. No taj izvještaj nije povezalo svih 6.500 smrtnih slučajeva s infrastrukturnim projektima Svjetskog prvenstva.

Radnici migranti

Prošle godine Al-Thawadi osporio je taj broj. Rekao je CNN-u da je Guardianov broj senzacionalistički naslov koji dovodi u zabludu te da izvješću nedostaje kontekst.

U međuvremenu, dužnosnik katarske vlade rekao je CNN-u prošlog mjeseca da se broj od 6.500 smrti koji se pripisuje Svjetskom prvenstvu zapravo odnosi na sve smrtne slučajeve stranih radnika u zemlji u periodu od 10 godina.

“To nije tačno i zanemaruju se sve druge uzroke smrti uključujući bolest, starost i prometne nesreće. Također se ne prepoznaje da je samo 20% stranih radnika u Kataru zaposleno na gradilištima.”

Prema Amnesty Internationalu, radnici migranti čine 90% ukupne radne snage Katara.

Otkako je Kataru 2010. dodijeljeno Svjetsko nogometno prvenstvo, mnogi su se radnici migranti suočili s odgođenim ili neisplaćenim plaćama, prisilnim radom, dugim satnicama po visokim temperaturama te drugim problemima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Šef SP-a u Kataru priznao: Poginule su stotine radnika, ne znam tačan broj | Fadil Jonuz / blog "slobodna zona"
2 mjeseci

[…] Izvor: Šef SP-a u Kataru priznao: Poginule su stotine radnika, ne znam tačan broj […]