Vijesti

Šef Ureda WHO-a u BiH: Delta soj je predominantan. Sad već moramo nešto poduzeti

Šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Fabio Scano danas je u Sarajevu izjavio da se u Federaciji BiH potrebno fokusirati na vakcinisanje starije grupe stanovništva.

“To je najranjivija grupa jer je u njoj najveći broj smrtnosti od koronavirusa”, rekao je Scano, nakon sastanka koji je u vezi s procesom imunizacije i epidemiloškom situacijom u FBiH održan u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Dodaje da ukoliko je to neophodno, treba pokucati na vrata starijim kako bi se vakcinisali.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je primjetno u zemljama koje imaju visoku stopu vakcinisanih da se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa povećava.

“Delta soj je predominantan u većini zemalja evropske regije Svjetske zdravstvene organizacije”, kazao je Scano.

Naveo je da zbog lijepog vremena većina ljudi češće izlazi vani, te u Federaciji generalno ima nizak broj oboljelih slučajeva iako taj broj polako raste.

“Sada već moramo nešto preduzeti. Ne možemo da predvidimo u kojem pravcu epidemija ide i kada će završiti. Da bi se transmisija smanjila mi znamo šta moramo uraditi kao institucija i pojedinci uz jačanje vakcinacije. Moramo pojačati testiranje i ako neko ima simptome molim vas da se testirate u vašoj zdravstvenoj ustanovi a ukoliko ste pozitivni ostanite kući i izolujte se”, naglasio je Scano.

Poručio je da je potreban proaktivan sistem da bi se kontrolisala epidemija.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare